Eesti Vabariigi sünnipäevaks sai tehtud üks pidupäeva tort, mis näeb välja hea ja maitseb ka hästi.
Aega selle tegemiseks kulub küll rohkem aga tulemus on oma vaeva väärt.
Esmalt sööme ju ikka silmadega. 😋
Keerutort maasikate ja maapähklivõiga
RULLBISKVIIT
Rullbiskviidi koostisosad:
6 muna
6 spl suhkrut
6 spl kuhjaga jahu
pisut soola
Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Lisa soolaga segatud jahu ja sega kergelt ühtlaseks biskviittaignaks. Laota taigen ühtlase kihina küpsetuspaberiga vooderdatud küpsetusplaadile ja küpseta ahjus 200 C juures ca 10-15 minutit.
Võta biskviit ahjust välja ja keera biskviit koos küpsetuspaberiga rulli. Seda peab tegema kuni biskviit on veel soe. Jäta rull jahtuma.
Rullbiskviidi täidis:
500 g püüreestatud maasikaid (kasutasin sügavkülmutatud maasikapüreed)
100 g suhkrut
4 tl želatiini
4 spl vett
Lase želatiinil külmas vees paisuda. Kuumuta maasikapüreed koos suhkruga keemiseni ja lisa vees paisutatud želatiin. Kuumuta kuni želatiin on täielikult sulanud.
Tõsta täidis jahtuma ja lase sellel tarduda. Kui segu on tardunud siis vahusta seda mikseriga ca 1 minut.
Rulli biskviit lahti ja määri biskviidile maasikatäidis. Keera uuesti rulli ja mähi rull toidukilesse. Lase rullil seista toidukiles mõned tunnid või veel parem üleöö.
TORT
Võta 24 cm läbimõõduga lahtikäiv tordivorm ja vooderda selle põhi ja küljed toidukilega.
Lõika rullbiskviidist ca 1 cm laiused viilud ja voorderda nendega tordivormi põhi ja küljed.
Valmista maapähklivõi mousse.
Vaja läheb:
200 g vahukoort
100 g tükkidetta maapähklivõid
200 g vahukoort+ 75 g suhkrut
2 tl želatiini
2 spl vett
Pane želatiin külma veega paisuma. Kuumuta 200 g vahukoort pliidil koos maapähklivõiga kuni need on korralikult segunenud. Lisa želatiin ja kuumuta veel kuni želatiin on korralikult vahukoores lahustunud.
Jäta segu jahtuma ja sega seda aeg- ajalt, et ei tekiks “nahka”. Kui segu on jahtunud kehatemperatuurile, siis vahusta 200 g vahukoort suhkruga ja lisa saadud vaht vahukoore- maapähklivõi segule. Sega ühtlaseks ja kalla tordivormi. Tõsta tordivorm sügavkülma.
Valmista maasika mousse.
Selleks läheb vaja:
500 g püreestatud maasikaid
3 tl želatiini
3 spl vett
225 g vahukoort
100 g suhkrut
Pane želatiin külma veega paisuma. Kuumuta maasikapüreed koos suhkruga pliidil. Lisa želatiin ja kuumuta veel kuni želatiin on korralikult lahustunud.
Jäta segu jahtuma ja sega seda aeg- ajalt. Kui segu on jahtunud kehatemperatuurile, siis vahusta vahukoor ja lisa saadud vaht maasikasegule. Sega ühtlaseks ja kalla tordivormi maapähklivõi mousse peale. Enne kallamist kontrolli, et maapähklivõi mousse oleks tardunud, et moussed ei seguneks omavahel. Tõsta tordivorm sügavkülma tarduma ca pooleks tunniks.
Valmista tordipõhi.
Selleks läheb vaja:
2 muna
2 spl suhkrut
2 spl kuhjaga jahu
pisut soola
Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks ja lisa soolaga segatud jahu. Sega õrnalt ühtlaseks bsikviittaignaks. Pane taigen pritskotti ja pritsi küpsetuspaberiga vooderdatud ahjupannile 24 cm läbimõõduga ring, millest saab tordipõhi. Küpseta tordipõhja ahjus 10-15 minutit 200 C juures.
Lase tordipõhjal jahtuda.
Kui tordipõhi on jahtunud tõsta see maasika mousse peale ja tõsta tort tavalisse külmkappi. Hoia seda üleöö külmkapis enne serveerimist.
Eemalda tordivormi küljed ja pane tort serveerimisalusele nii, et pealmiseks osaks jääks rullbiskviit.
Kaunista tort vastavalt oma soovidele. Mina lisasin maasikaid ja läike andmiseks pisut želeed.
PALJU ÕNNE ARMAS EESTI!
Eelroad
Antipasti Crostini
Eelroog, mis sobib hästi tervitusjoogi kõrvale.Pisikesed väikesed pikast saiast lõigatud ja ahjus röstitud viilud, mis on kaetud erinevate katetega. Sobivad