Kirju peedisai peeditükkidega

Jaga retsepti

Saia tegemine on imelihtne aga sai näeb välja nagu oleksite selle kallal tunde vaeva näinud. 

Tuleb valmistada kaks tainast.

Esimese taigna koostisosad:

12 g pärmi
0,5 sl suhkrut
125 ml piima
0.5 tl soola
25 ml õli
180 g jahu + pisut sõtkumiseks
Sega suhkur pärmiga ja lisa käesoe piim. Lisa sool ja õli. Jahu lisa kahes osas, vahepeal taigent korralikult segades. Pane taigen jahuga ülepuistatud lauale ja sõtku mõni minut. Taigen peab olema mõnusalt pehme ja elastne. Vajadusel lisa jahu.
Pane sõtkutud taigen õlitatud kaussi ja kata toidukilega. Lase taignal kerkida soojas kohas ca 1-1,5 tundi või kuni taignakogus on kahekordistunud.
 

Teise taigna koostisosad:

12 g pärmi
0,5 sl suhkrut
125 ml vett
2 tl kuivatatud peedijahu
2 tl kuivatatud peeditükke
0.5 tl soola
25 ml õli
180 g jahu + pisut sõtkumiseks

Määrimiseks 1 muna.

 
Sega suhkur pärmiga ja lisa veega segatud peedipulber. Lisa sool ja õli. Jahu lisa kahes osas, vahepeal taigent korralikult segades. Lisa peeditükid ja sõtku ühtlaseks taignaks. Pane taigen jahuga ülepuistatud lauale ja sõtku mõni minut. Taigen peab olema mõnusalt pehme ja elastne. Vajadusel lisa jahu.
Pane sõtkutud taigen õlitatud kaussi ja kata toidukilega. Lase taignal kerkida soojas kohas ca 1-1,5 tundi või kuni taignakogus on kahekordistunud.
Rulli mõlemad taignad ühesuurusteks tükkideks ning tõsta punane taigen valge taigna peale.
Rulli ühtlaseks toruks ja pane ettevalmistatud leivavormi. Lase taignal kerkida ca 30 minutit ja küpseta siis ahjus 170 C juures ca 45 minutit, kuni sai on pealt mõnusalt pruun ja kenasti läbi küpsenud.

 

vaata veel:

Eelroad

Peekoniga vorstikesed

Jõulune roog, mis on mõnus igasse jõuluõhtusööki. Imelihtne valmistada.  Vaja läheb: 8 tk Rakvere Lihakas ahjuvorsti seasooles 8 rosmariini oksa