Õuna ja datligalett

Jaga retsepti

Mõnus õunagalett datlitega on üks eriti hea amps, mis sobib hästi serveerimiseks koos jäätisega. Tavalise nisujahu asemel on kasutatud speltanisujahu.

Vaja läheb:
Tainas
175 g jahu
2 sl suhkrut
0.25 tl soola
115 g külma võid
1-4 sl jääkülma vett
Täidis ja kate
280 g õunu –puhastatud ja viilutatud
4 datlit
50 g suhkrut
2 tl kaneeli
Galeti kaunistuseks
1 muna
1 sl suhkrut
1 sl mandlialaaste
Taigna jaoks sega kausis jahu, suhkur ja sool. Lõika võist väikesed tükikesed ning sega või jahuga. Tee näppudega võist ja jahusegust ühtlane puru. Lisa jääkülm vesi ühe lusikatäie haaval ja vormi taigen. Ära taigent sõtku vaid suru see ühtlaseks palliks ning mässi toidukilesse. Hoia tainast enne kasutamist külmkapis vähemalt tund aega. Kõige parem on jahutada taigen päris maha- st. hoia külmkais ca 4 tundi.
Võta taigen külmkapist ja lase taignal toatemperatuuril mõni minut soojeneda, et seda oleks võimalik rullida. Rulli taigen kahe küpsetuspaberil vahel ringikujuliseks. Taigna paksus peaks olema ca 0,5 cm.
Täidise valmistamiseks sega suhkur ja kaneeli. Lisa puhastatud ning viilutatud õunad ja sega korralikult läbi. 
Laota õunad lahtirullitud taignale. Lisa veeranditeks lõigatud datlid.  Jäta servadest vabaks ca  5 cm. Tõsta vabaks jäetud taignaservad täidise peale. Galeti keskelt jääb täidis paistma. Määri galeti servad lahtiklopitud munaga, ning puista servadele 1 sl suhkrut ja 1 spl mandlilaaste.
Küpseta galetti ahjus 200 C juures  35-40 minutit. Lase jahtuda enne serveerimist.
Retsept valmis koostöös https://www.gemoss.ee/

vaata veel:

Eelroad

Pesto Gran Regale juustuga

Pesto on ütlemata mõnus toit, mida suvel valmistada kui värskebasiilik on mõnusalt omast kasvuhoonest võtta. 😊 Ning Valio Eesti Gran