Moosipirukad

Jaga retsepti

Moosipirukate retsept, mis on väga õhulised ja maitsvad. Need on valmistatud pärmitaignast aga taigna valmistusviis on väga erinev tavapärasest pärmitaignast ja taigen sisaldab ka erilisi koostisosi nagu näiteks piiritus. Piirituse lisamine taignale väldib üleliigse õli imendumist pontšikutesse ja aitab kaasa  mõnusa krõbeda kooriku tekkele.

Kõik see eelnev ning lisaks mitmekordne taigna kergitamine teevad nendest pontšikutest imeliselt õhulise ja mõnusa maiuse.

Taigna koostisosad:
50 g värsket pärmi
250 ml piima
3 spl suhkrut
1 tl soola
500 g jahu
1 muna
4 munakollast
50 g sulatatud võid
1 tl vanillisuhkrut
2 tl piiritust

Õli fritüürimiseks


Soojenda piim  ca 30 kraadini. Sega piimaga pärm, 1 spl suhkrut ja 1 spl jahu. Aseta kauss seguga kuuma veega täidetud kaussi ning kata toidukilega. Lase pärmil aktiveeruda ca 15 minutit.
Samal ajal sõelu kaussi ülejäänud jahu, sool ja vanillisuhkur ning sega segamini.
Vahusta munakollased ja muna 2 spl suhkruga väga tugevaks vahuks (see võtab aega ca 15 minutit).

Sega omavahel vahustatud munad, pärmisegu ja jahusegu. Sõtku tainast ca 15 minutit. Kõige lõpuks lisa sulatatud või ja piiritus ning sõtku taigent kuni see on vedelikega ühtlustunud.
Pane taigen rätiku alla sooja kohta kerkima ca 1-1,5 tunniks.

Laota kerkinud taigen jahuga kaetud lauale ning suru taignast õhk välja. Rulli taigen 1 cm paksuseks ja lõika taignast välja ca 6,5-7 cm läbimõõduga ringid. 

Pane ühe ringi peale lusikatäis paksu moosi ning tõsta peale teine taignaring. Suru taignaservad tugevalt kokku, et moos ei tuleks välja. Kata pirukad rätikuga ning jäta need 30-45 minutiks kerkima. Samal ajal soojenda õli fritüüris või potis 180  C-ni. Küpseta pirukaid mõlemalt poolt ca 4 minutit. 

Raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri kohe.


vaata veel:

Eesti sünnipäev

Pähklibeseetort Vana Tallinna likööriga

Eesti sünnipäevaks sai valmistatud üks pähklibesee tort. Tordi vahel olev kreem on maitsestatud Vana Tallinna likööriga. Koogi jaoks läheb vaja: