Jõulu Panettone

Jaga retsepti

Panettone on üks mõnus ja kohev sai, mis on täis rosinaid ja suhkrustatud apelsinitükke.

Selle retsepti teeb eriliseks pikk ja külmas kergitamise, mis annab Panettone erilise õhulisuse.

Koostisosad puuviljadele:

300 g rosinaid

100 g suhkrustatud apelsinitükke

6 spl Cointreau likööri

Pane rosinad ja apelsinitükid kaussi ning sega kokku likööriga. Kata kauss toidukilega ning lase seista üle öö.

 

Koostisosad taignale:

180 ml piima

25 g päemi

50 g suhkrut

5+1 muna

480 g jahu+ natuke taignalauale

300 g toasooja võid

1 tl soola

  1. Pane  lauamikseri kaussi piim, pärm ja suhkur
  2. Lisa jahu, sool ja ühekaupa 5 muna. Sõtku tainast mikseriga, kuni saad ühtlase taigna.
  3. Lisa tükikestena või ning sõtku tainas ilusaks ja ühtlaseks. Tainas on vedelamapoolne ja pehme.
  4. Määri taignakergituskauss õliga ning pane tainas kaussi. Kata kauss toidukilega ning pane külmkappi ca 16 tunniks kerkima.
  5. Võta kerkinud tainas kausist ning pane jahuga kaetud lauale. rulli tainas ca 30*30 cm suuruseks tükiks  ning pane pool leotatud puuviljadest taignale (vedelik jäta kaussi). Voldi taigen kokku ja rullu uuesti laiali ca 30 *30 cm tükiks ning lisa teine pool puuviljadest. Voldi taigen uuesti kokku, Selle voltimise eesmärgiks on saada puuviljade ühtlane jaotus taignas.
  6. Kaalu taigen ning jaga see viieks võrdseks osaks. Määri paberist panettone vormid (spetsiaalne vorm – tugeva papist põhjaga) sulatatud võiga ning pane sinna taigna tükkidest volitud kuklid. Lase kerkida taignal soojas koha kuni taigna serv on kerkinud ca 1 cm üle panettone vormi serva.
  7. Panettone vormid on kõrgusega 9 cm ja diameeter 9 cm
  8. Pane pannetoned eelkuumutatud ahju ning küpseta 175 C juures 15 minutit. Alanda kuumus 150 C juurde ning küpseta veel ca 30-40 minutit. Küpsust kontrolli puutikuga, kui puutikk jääb puhtaks on panettone valmis.
  9. Võta panetoned ahjust ning lase maha jahtuda enne serveerimist.

 

 

 

 

vaata veel:

Eelroad

Antipasti Crostini

Eelroog, mis sobib hästi tervitusjoogi kõrvale.Pisikesed väikesed pikast saiast lõigatud ja ahjus röstitud viilud, mis on kaetud erinevate katetega. Sobivad

Eelroad

Peekoniga vorstikesed

Jõulune roog, mis on mõnus igasse jõuluõhtusööki. Imelihtne valmistada.  Vaja läheb: 8 tk Rakvere Lihakas ahjuvorsti seasooles 8 rosmariini oksa