Sklandrausis

Jaga retsepti


Toidureis on jõudnud Lätti ja tänaseks retseptiks on Sklandrausis, mis on üks traditsionaalsematest retseptidest Läti köögis. 
Tegemist on köögiviljapirukaga. Pirutaigen on valmistatud rukkijahust ja täidetud kartuli- ning porganditäidisega. 
Roog ise on pärit Kurzemest (Läti läänepoolsest osast) ja 16-17-st sajandist.

Kuigi Sklandrausis  peaks traditsionaalne toit on siiski väikeseid erinevusi retseptides.
Mõned kasutavad suhkrut ning mõned mett, täidisele lisatakse köömneid jne.

Retsept on pärit sellest lehelt:

Koostisosad
400 g rukkijahu
100 g võid
240 g sooja vett
1 tl suhkrut
0,5 tl soola
7 keskmist porgandit
2 sl hapukoort
2 sl mett
1 muna
2 keskmist kartulit
100 ml piima
25 g võid

Koori ja haki porgandid ning keeda need pehmeks.
Koori ja haki kartulid ning keeda need samuti pehmeks.

Kui köögiviljad keevad, siis valmista taigen. Lahusta sool ja suhkru vees. Sega jahu toasooja võiga ning lisa vesi. Sega taignaks ning sõtku taigent ca 5-7 minutit, kuni tainas on piisavalt elastne rullimiseks.
Kuumuta ahi 200 C juurde. Rulli taigen 3-5 mm paksuseks Kasuta 11 cm klaasi või küpsisevormi ja lõika taignast välja ringid.
Pane ringid küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile.

Valmista täidised. Pane keedetud porganid köögikombaini. Lisa mesi, muna ja hapukoor ning töötle ca 20 minutit. 
Pane keedetud kartulid kaussi ja suru ühtlaseks pudruks. Lisa piim ja või ning sega. Maitsesta soolaga.

Pane 1 tl kartulitäidist pirukapõhja keskele ning kata 1 spl porganditäidisega. Tõsta pirukapõhja servad ülesse ja voldi need ca 6 küljest kokku, nii saad ilusa tähekujulise piruka.
Korda kuni kõik pirukapõhjad on täidetud.

Küpseta pirukaid ahjus 200 C juures 15-25 minutit, kuni taigen on küpsenud ja täidis pealt kergel pruunikas.

vaata veel:

Eelroad

Antipasti Crostini

Eelroog, mis sobib hästi tervitusjoogi kõrvale.Pisikesed väikesed pikast saiast lõigatud ja ahjus röstitud viilud, mis on kaetud erinevate katetega. Sobivad

AASTA 2019 TOIDUREIS

Khao Soi

Toidureis on jõudnud Taisse. Tai toit on üsna tuttav ka meile, kuna palju eestlased on Taid külastanud. Siin on retsept