Maqbous ehk Omaani kana, safrani ja vürtsika riiisiga.

Jaga retsepti

Toidureisi teekond on jõudnud Omaani ja see on meie viimane peatus Aafrikas, Jätkame juba Aasias.
Selle toidu valmistamisene võtab pisut rohkem aega aga samas on maitsetest tulvil. Lugesin kokku, et selle toidu sees on kasutatud 8-t erinevat  vürtsi, lisaks veel sibulat, küüslauku ja ingverit. Mõned koostisosad pidin jällegi asendama, kuna kahjuks ei leidnud kõiki originaal koostiosi, mida retseptis on kasutatud.

Retsept on pärit siit:
https://blog.arousingappetites.com/maqbous-omani-chicken-saffron-chana-dal-spiced-rice/

Koostisosad

Kana marineerimiseks: 
8 tk nahaga kanakintsu
1 tl jahvatatud vürtspipart
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud musta pipart
1 laimi mahl
1 tl soola

Riisile ja puljongile
350 g Basmati riisi
800 ml kanapuljongit
6 tk nelki
2 tk kaneelipulka
2 tk loorberilehte
6 tk rohelise kardemoni kupart
1 suur sibul
6 küüslauguküünt
2 cm pikkune tükk ingverit
3 sl oliivõli

Katteks:
40 g rosinaid
20 g mandlilaaste
100 g Chana Dal´i ehk kooritud ja poolitud kikerherneid- mida kasutasin kikerherne konservi. Koorisin kikerherned ja poolitasin need.
näpuotsaga safranit

Sega kokku marinaadi koostisosad ja määri kanatükid sellega kokku. Las kanal seista marinaadis (külmkapis üleöö).

Purusta köögikombainis ingver, küüslauk, sibul ja oliivõli ühtlaseks pastaks. Kuumuta pastat pannil 3 minutit keskmisel kuumusel ja lisa sinna nelk, kaneel, loorber ja kardemon. Kuumuta segu koos vürtsidega ja aseta segusse kanatükid ning prae neid mõlemalt poolt ca 1 minut.
Lisa puljong ja hauta kanatükke kaane all 20 minutit.

Tõsta kanatükid puljongist välja ja aseta jahtuma. Raputa kanale soola, see tõmbab üleliigse niiskuse kanast välja. Hoia puljong alles – seda läheb vaja riisi hautamiseks.

Pese riis voolava veel all ja jäta riis külma vette likku 15 minutiks. Nõruta leotatud riisi ca 10 minutit. Pane pannile oliivõli ja kalla sinna riis. Sega korralikult, et kõik riisiterad oleksid korralikult õliga kaetud. Lisa riisile puljong ja keera kuumus kõige madalamaks nii, et riis vaevu keeb. Hauta riisi 18 minutit. Lülita pliit välja ja lase riisil seista 10 minutit kinnise kaanega potis. Nii imab riis endasse liigse niiskuse,

Pese rosinad ja leota neid mõni minut soojas vees.
Lisa safranile pisut keeva vett nii, et safranist hakkaks eralduma värvi. 

Lisa pannile õli ning prae seal rosinaid ja mandlilaaste mõni minut. Tõsta need kaussi,
Pane samale pannile kikerherned ja 1 sl safrani vett ning hauta kuni kikkerhernes hakkab pisut pruunistuma, Tõsta need kõrvale.

Pane kana küpsetuspaberile ja ahjupannile. Lase kanal küpseda ahjus 220 C juures ca 10 minutit või kuni kana on kergelt pruunikas.

Sega riisi hulka teine pool safraniveest, see annab riisile kergelt kollaka tooni.

Serveerimiseks tõsta riisile rosina-mandlisegu, kikerherned ja kõige lõpuks kanatükid. 





vaata veel:

Eelroad

Tšeburekid

Teeme ühed tšeburekid. Krõbedad ja maitseka lihatäidisega pirukad.   Vaja läheb: Tainas: 0,5 kg jahu 1muna 1 tl soola Täidis: