Zambia maisileib on eriliselt hõrk, kuna see on valmistatud maisiteradest mitte maisijahust. Maisi nimetusena Zambias kasutatakse sõna “Mealie”. See “Mealie” leib on väga mahlane ja maitseb imehästi. Zambia maisileiva eripäraks on see, et lisatakse kõrvetatud tšillit. Kui soovid tugevama maitsega leiba siis kasuta ka teravama maitsega tšillikaunu.
Retsepti leidsin siit:
http://globaltableadventure.com/recipe/recipe-mealie-bread-with-blackened-chilies/
Koostisosad:
450 g konservmaisiteri, nõrutatud
4 M suuruses muna
80 g sulatatud võid
260 g jahu
4 tl küpsetuspulbrit
2 sl suhkrut
0,75 tl soola
pool kõrvetatud ja hakitud tšillikauna
Kõrveta tsillikauna leegi kohal või pannil. Kaun peavad olema üleni must ja kõrbenud. Jäta kaun jahtuma ning hiljem koori ja haki peeneks (eemalda seemned).
Kuumuta ahi 180 C- ni.
Tõsta kõrvale 140 g maisiteri.
Lisa blenderisse ülejäänud maisiterad, munad ja sulatatud või ning blenderda. Lõpuks lisa kõrvale tõstetud maisiterad ning blenderda veel korraks. Jälgi, et sa ei lõhuks maisiteri täielikult (st. peavad jääma suuremad tükid). Teises kausis sega jahu, küpsetuspulber ja sool. Sega kokku maisisegu, jahusegu ja tükeldatud tšillikaunad.
Määri leivavorm võiga ja pane tainas vormi. Küpseta ahjus 45-50 minutit.
Serveeri soojalt soolavõi ja jääkülma piimaga.