Sügise hitt on raudselt kõrvits. Minu lemmikuks on muskaatkõrvits, millest teen tavaliselt püree ja seda kasutan siis erinevate küpsetiste, suppide ja pearoogade valmistamiseks. Püree valmistamiseks puhastan kõrvitsa ja röstin selle ahjus pehmeks. Siis kui kõrvits on pehme, võtan selle ahjust ja lasen sellel jahtuda. Siis püreestan röstitud kõrvitsa ja säilitan seda külmkapis. Kui on vaja kõrvitsa püreed säilitada kauem, siis sügavkülmikus säilib see püree samuti hästi.
Sellest kogusest saad 9 kõrvitsa koogikest
Kõrvitsa koogikeste jaoks läheb vaja:
170 g jahu
1 spl suhkrut
näpuotsaga pisut soola
120 g külma võid
ca 3 spl jääkülma vett
Pane kaussi jahu, sool ja suhkur ning sega ühtlaseks. Lisa kuubikuteks lõigatud või ning suru või ning kuivained näppude vahel ühtlaseks puruks. Lisa purule ühe lusika haaval jääkülm vesi ning suru see ühtlaseks taignaks. Mässi saadud taigen toidukilesse ning pane 1 tunniks külmkappi tahenema.
Täidise valmistamiseks läheb vaja:
25 g fariinsuhkrut
näpuotsaga soola
0,25 tl kaneeli
1 munakollane
40 g magustatud kondenspiima
50 g muskaatkõrvitsapüreed
0,75 sl maisitärklist
Määrimiseks 1 muna
Sega omavahel kõik koostisosad ning pane pott pliidile ning kuumuta segu keskmisel kuumusel kogu aeg segades kuni segu pakseneb. Tõsta valmis segu pliidilt jahtuma.
Rulli taigen jahuga kaetud laual ca 3 mm paksuseks ning lõika taignast välja 18 ringi (läbimõõduga 8 cm). Tõsta üheksa ringi keskele täidis ning määri ringi servad muna-vee seguga. Lõika teisest üheksa ringi keskelt välja pisem ring suurusega 4 cm ning tõsta auguga ring täidisega kaetud ringile nii, et täidis ei oleks kaetud. Määri koogikeste taignaosad muna-vee seguga ning küpseta koogikesi ahjus 190 C juures 12-15 minutit. Koogikesed võiksid jääda pigem heledad kui pruunistunud. Tõsta koogikesed jahtuma ning kõige paremad on need kindlasti järgmisel päeval.
Mõnusat kõrvitsa aega!