Hapukoorekook röstitud kaerahelbepõhjal ja kohvi-karamellikastmega

Jaga retsepti

 Kook, mille põhi krõmpsub mõnusalt ja kohvi-karamellikaste viib lihtsalt keele alla.


Koogi jaoks läheb vaja:

Koogipõhi

100 g toasooja võid

0,5 dl suhkrut

pool muna

50 g hapukoort

60 g nisujahu

50 g röstitud täisterakaerahelbeid

0,5 tl küpsetuspulbrit

pisut soola

Vahusta toasoe või suhkruga ja lisa muna ning sega ühtlaseks. Lisa segule hapukoor ning sega ühtlaseks. Lisa jahu, röstitud kaerahelveste, küpsetuspulbri ja soola segu ning sega taignaks. Pane taigen küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale (koogivormi läbimõõt 24 cm). Küpseta ahjus 200 C juures ca 15 minutit kuni koogipõhi on pealt kuiv ja kergelt pruunikat värvi.

Katte jaoks läheb vaja:

3 muna

500 g hapukoort

1,5 dl suhkrut

2 sl kartulitärklist

Eralda munakollased ja valged. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta munakollased  suhkruga tugevaks-heledaks vahuks ning lisa hapukoor. Sega ühtlaseks.

Lisa tärklis ja sega. Vala saadud täidis eelküpsetatud koogipõhja peale. Küpseta 180 C-ses ahjus ca 40 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda enne karamellikastmega katmist.

Karamellikastme jaoks läheb vaja:

2 sl vett

125 g suhkrut

2 sl väga kanget kohvi (mina kasutasin Ristrettot)

75 g vahukoort

25g võid

soola näpuotsaga

Pane potti vesi ja suhkur ning lase suhkrul karamelliseeruda. Lisa vahukoor, kohvi ja või. Keeda segu madalal kuumusel, kuni kaste on paksenenud. Kalla veidi jahtunud kaste jahutatud koogile.

Kaunistuseks kasuta süüdavaid lilli, tüümianioksi ja füüsaleid.



vaata veel:

Eelroad

Pesto röstitud tomatitega

Pesto koostisosad: 400 g kirsstomateid, pooleks lõigatud 30 g oliivõli+ 2 sl tomatite röstimiseks 2 suurt küüslauguküünt väike peotäis lehtpeterselli