Öeldakse, et Lamingtonid on leiutatud Queenslandis, Austraalias 1900-ndatel. Oma nimetuse on need saanud Lord Lamingtoni järgi, kes oli Queenslandi guverner. Üks tema kokkadest arendas selle retsepti, et pakkuda seda külalistele. Austraalias on isegi 21. juuli nimetatud „National Lamington Day“.
Miks passioniga lamingtonid? Eks ikka sellepärast, et passionist ei saa kunagi küll.
Koogile:
320 g jahu
30 g maisitärklist
1 sl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
4 muna (L suurus)- munad peavad olema toasoojad
250 g suhkrut
225 g võid (toasoe)
120 ml piima
60 ml passionimahla
2 tl vanillisuhkrut
Täidiseks:
Passionivõiet
150 ml vahukoort
150 g toorjuustu
40 g tuhksuhkrut
Katteks:
60 g tumedat šokolaadi
2,5 sl võid
120 ml piima
3 sl kakaopulbrit
400 g tuhksuhkrut
150 g Kookoshelbeid
Kuumuta ahi 165 C juurde. Vooderda 24*32 cm koogivorm küpsetuspaberiga. Sega omavahel jahu, maisitärklis, küpsetuspulber ja sool. Vahusta või suhkruga ja lisa ükshaaval munad kui või on vahustatud. Sega omavahel piim, passioni mahl ja vanillisuhkur. Lisa saadud segu või-suhkruvahule ja kõige lõpuks sega hulka ka kuivainete segu. Pane saadud tainas ettevalmistatud koogivormi ja silu pealt ühtlaseks. Küpseta 20 minutit 165 C juures ja va 15 minutit 180 C juures kuni kooki puutikuga katsudes jääb tikk puhtaks. Jahuta koogipõhi täielikult ja mässi tpidukilesse. Sügavkülmuta seda ca 3 tundi või üleöö enne kasutamist, siis on koogipõhi paremini töödeldav.
Tõsta kook sügavkülmast välja ning lase pisut sulada. Samal ajal vahusta vahukoor suhkruga ning lisa toorjuust ja vahusta ühtlaseks kreemiks. Lõika koogipõhjal ära servad ja lõika koogipõhi 5*5 cm ruutudeks. Ruudud lõika omakorda kaheks kihiks.
Määri ühele poolele rohkelt passionivõiet ja kreemi. Tõsta teine pool koogipõhjast vahukoore peale. Pane saadud koogitükid tagasi sügavkülma ja lase neil seal taheneda.
Šokolaadikatte valmistamiseks sulata šokolaad koos võiga ja lisa piim samal ajal segu kogu aeg segades. Teise kaussi sõelu tuhksur ja kakaopukber ning sega need ühtlaseks. Lisa saadud segu vedelale segule ning vispelda kuni saad ühtlase massi. Pane kaussi kookoshelbed.
Võta koogiruudud külmkapist ning pintselda koogiruudud ühekaupa šokolaadikattega igalt küljel. Tõsta siis koogiruut kookoshelveste sisse ja kata koogiruut igalt küljelt kookoshelvestega. Säilita kooke külmkapis enne serveerimist.
Passionivõide valmistamine:
1 želatiini leht
120 g suhkrut
4 suurt munakollast
100 ml passioni viljaliha koos seemnetega
2 sl maisitärklist
0,25 tl soola
100 g võid
Pane želatiin koos külma veega likku. Pane potti passionimahlad, minakollased suhkur, maisitärklis ja sool. Pane pott pliidile madalale kuumusele . Kui segu on pisut kuumenenud lisa potti želatiini leht. Kuumuta segu kuni see pakseneb, samal ajal segu kogu aeg vispeldades.
Võta kauss pliidilt ja lisa kuubikuteks lõigatud või. Pane võie külmkappi tahenema. Kata kreem toidukilega, et kreemile ei tekiks nahka.