Passioni Lamingtonid

Jaga retsepti

Öeldakse, et Lamingtonid on leiutatud Queenslandis, Austraalias 1900-ndatel. Oma nimetuse on need saanud Lord Lamingtoni järgi, kes oli Queenslandi guverner. Üks tema kokkadest arendas selle retsepti, et pakkuda seda külalistele. Austraalias on isegi 21. juuli nimetatud „National Lamington Day“.

Miks passioniga lamingtonid? Eks ikka sellepärast, et passionist ei saa kunagi küll.

Koogile:

320 g jahu

30 g maisitärklist

1 sl küpsetuspulbrit

0,5 tl soola

4 muna (L suurus)- munad peavad olema toasoojad

250 g suhkrut

225 g võid (toasoe)

120 ml piima

60 ml passionimahla

2 tl vanillisuhkrut

 

Täidiseks:

Passionivõiet

150 ml vahukoort

150 g  toorjuustu

40 g tuhksuhkrut

 

Katteks:

60 g tumedat šokolaadi

2,5 sl võid

120 ml piima

3 sl kakaopulbrit

400 g tuhksuhkrut

150 g Kookoshelbeid

 

Kuumuta ahi 165 C juurde. Vooderda 24*32 cm koogivorm küpsetuspaberiga. Sega omavahel jahu, maisitärklis, küpsetuspulber ja sool. Vahusta või suhkruga ja lisa ükshaaval munad kui või on vahustatud. Sega omavahel piim, passioni mahl ja vanillisuhkur. Lisa saadud segu või-suhkruvahule ja kõige lõpuks sega hulka ka kuivainete segu. Pane saadud tainas ettevalmistatud koogivormi ja silu pealt ühtlaseks. Küpseta 20 minutit 165 C juures ja va 15 minutit 180 C juures  kuni kooki puutikuga katsudes jääb tikk puhtaks. Jahuta koogipõhi täielikult ja mässi tpidukilesse. Sügavkülmuta seda ca 3 tundi või üleöö enne kasutamist, siis on koogipõhi paremini töödeldav.

Tõsta kook sügavkülmast välja ning lase pisut sulada. Samal ajal vahusta vahukoor suhkruga ning lisa toorjuust ja vahusta ühtlaseks kreemiks. Lõika koogipõhjal ära servad ja lõika koogipõhi 5*5 cm ruutudeks. Ruudud lõika omakorda kaheks kihiks.

Määri ühele poolele rohkelt passionivõiet ja kreemi. Tõsta teine pool koogipõhjast vahukoore peale. Pane saadud koogitükid tagasi sügavkülma ja lase neil seal taheneda.

Šokolaadikatte valmistamiseks sulata šokolaad koos võiga ja lisa piim samal ajal segu kogu aeg segades. Teise kaussi sõelu tuhksur ja kakaopukber ning sega need ühtlaseks. Lisa saadud segu vedelale segule ning vispelda kuni saad ühtlase massi. Pane kaussi kookoshelbed.

Võta koogiruudud külmkapist ning pintselda koogiruudud ühekaupa šokolaadikattega igalt küljel. Tõsta siis koogiruut kookoshelveste sisse ja kata koogiruut igalt küljelt kookoshelvestega. Säilita kooke külmkapis enne serveerimist.

 

 

Passionivõide valmistamine:

 

1 želatiini leht

120 g suhkrut

4 suurt munakollast

100 ml passioni  viljaliha koos seemnetega

2 sl maisitärklist

0,25 tl soola

100 g võid

 

Pane želatiin koos külma veega likku. Pane potti passionimahlad, minakollased suhkur, maisitärklis ja sool. Pane pott pliidile madalale kuumusele . Kui segu on pisut kuumenenud lisa potti želatiini leht. Kuumuta segu kuni see pakseneb, samal ajal segu kogu aeg vispeldades.

Võta kauss pliidilt ja lisa kuubikuteks lõigatud või. Pane võie külmkappi tahenema. Kata kreem toidukilega, et kreemile ei tekiks nahka.

 

 

vaata veel: