Toskaana toidureisi retsept nr. 18
Koostisosad:
ca 1,2 kg tükk kamarata seaseljakarbonaadi
1 sibul, hakitud peeneks
50 g värskelt röstitud saiapuru (röstimiseks kasuta 2 spl oliivõli)
50 g riivitud Gran Regale juustu
7 sl oliivõli
60 ml punast veini
10 basiilikulehte
2 sl hakitud rosmariini
ühe sidruni riivitud koor
3 purustatud küüslauguküünt
1 tl soola
0,5 tl musta pipart
Seljakarbonaadi tuleb enne küpsetamist soolvees leotada, see teeb liha mahlaseks ja mõnusaks.
Selleks on vaja valmistada soolvesi:
3,8 l keeva vett
140 g soola
100 g suhkrut
Sega ainetest kokku soolvesi ning lase jahtuda toatemperatuurile. Lõika liha sisse pikkupidi ltasku ja aseta liha vähemalt 6 tunniks vette soolduma. Võta liha välja ja kuivata köögipaberiga.
Kuumuta ahi 175 C juurde.
Sega kausis sibul, röstitud saiapuru, juust, rosmariin, küüslauk, basiilikulehed, sidrunikoor, sool ja pipar. Suru segu liha sisse lõigatud taskusse ja seo liha kinni kööginööriga- viiest kohast.
Pane oliivõli pannile ja küpseta liha igalt küljelt, kuni see on mõnusalt pruun.
Tõsta liha ahjupannile ning küpseta liha ahjus 55-65 minutit või kuni liha sisetemperatuur on 66 C. lisa ka ca 200 ml vett panni põhjale. Küpsemise lõpus lisa pannile punane veini, mis annab eriti hõrgu ja mõnusa maitsenüansi.
Lase lihal puhata ca 15 minutit enne lahti lõikamist.
Pannil olev punanevein ja lihamahlad kalla potti ja keeda see pisut paksemaks. See on mõnus ja maitsekas kaste lihale.
Seaprae juurde sobivad imehästi krõbedad rosmariiniga kartulid.
Koostisosad:
50 g oliivõli
6 keskmist kartulit, kooritud ja lõigatud suurteks viiludeks
0,5 tl musta pipart
2 sl rosmariini
meresoola maitsestamiseks
Kuumuta õli pannil ja lisa sinna kartuliviilud.
Prae kartuleid pannil segades neid aeg- ajalt, et kartulid pruunistuksid aga ei läheks kõrbema.
Praadimine võtab aega ca 20-25 minutit.
Praadimise lõpupoole lisa must pipar ja rosmariin.
Kui kartulid on valmis siis maitsesta need soolaga ja serveeri soojalt liha kõrvale.