Üks väga vahva retsept, milles on mõnusalt palju kuivatatud puuvilju ja marju ning ka päevalilleseemneid. Võrdsetes osades on lisatud ka mandlijahu, kaerajahu ning nisujahu.
Valge suhkruglasuur annab mõnusa valge lumise ilme ning armsa nüansi annavad ka suhkrustatud mandariiniviilud ja röstitud mandlilaastud.
Koostisosad:
2 muna
100 g datleid
3 spl suhkrut
300 g rjaženkat
1 tl soola
40 g õli
100 g kaerajahu
100 g mandlijahu
100 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
100 g kuivatatud jõhvikaid
100 g päevalilleseemneid
150 g õunatükke
Suhkruglasuur:
150 g tuhksuhkrut
1 spl piima+ 1 spl mandariinimahla
Suhkrustatud mandariiniviilud:
30 g suhkrut
15 g vett
4 mandariiniviilu
Kaunistamiseks röstitud mandlilaaste
Kalla pooleks lõigatud kuivatatud datlitele keev vesi ja lase seista ca 15 minutit.
Sega munad suhkru ja soolaga. Lisa rjaženka ja õli ning sega ühtlaseks. Sega omavahel jahud ja küpsetuspulber ning lisa saadud segu taignale. Kõige lõpuks lisa datlid, jõhvikad, õunatükid ja päevalilleseemned. Sega tainas ühtlaseks ning kalla see küpsetuspaberiga vooderdatud leivavormi.
Küpseta saia ahjus 200 C juures kuni 60 minutit. Saia küpsust kontrolli puust tikuga.
Glasuuri valmistamiseks sega tuhksuhkur piima ja mandariinimahlaga, kuni saad paksu glasuuri. Vajadusel lisa veel veidi piima. Määri saadud glasuur veel soojale saiale.
Suhkrustatud mandariiniviilude valmistamiseks lisa potti suhkur ja vesi ning lase suhkrul sulada nind siirupil keema tõusta. Lisa mandariiniviilud ja kuumuta neid siirupis madalal kuumusel ca 15 minutit. Vahepeal pööra päris mitu korda mandariiniviiludel poolt, et siirup kataks ilusti mõlemad pooled.
Tõsta valmis mandariiniviilud küpsetuspaberile jahtuma.