Japanese Yaki Gyoza (praetud pelmeenid)

Jaga retsepti

Seest mahlased, krõbedad ja pruunid väljastpoolt. Need on Jaapani pannil praetud pelmeenid ehk Gyoza, mida ma valmistan Toidureisi 2019 Jaapani peatusel.


Valmistamiseks kasutasin neid retsepte pisut muudetud kujul:


https://www.justonecookbook.com/gyoza-wrappers/

https://www.justonecookbook.com/gyoza/#wprm-recipe-container-60570

Gyoza taigna koostisosad:

240 g jahu
0,5 tl soola
120 ml vett
kartulitärklist


Sõelu jahu suurde kaussi. Lisas sool just keedetud (kuuma) vette ja sega kuni sool on lahustunud. Sega jahu ja vesi kuni saad taignapalli. Kui jahu ei hakka hästi kokku võid lisada vett 0,5 sl kaupa. Sõtku taigent 10 minutit.
Jaga taignapall kaheks osaks ning vormi mõlemast poolest rull diameetriga ca 3 cm.
Mässi taignarullid toidukilesse ja lase taignal seista 30 minutit.
Raputa töölauale kartulitärklist ja lõika mõled taignarullid 12-ks võrdseks osaks.
Veereta tükikestest ümmargused pallid ja kata need rätikuga, et need ei kuivaks töötlemise ajal.
Võta taignapall ja alusta rullimist taignapalli keskelt, mitte servadest. Keera taignet 90 kraadi ja rulli taigent uuesti keskelt. Nii rullides saad ilusa ühtlase ringi. Lõika 8 cm läbimõõduga küpsisevormiga välja ühtlase kujuga ringid
Eemalda lõikamisel saadud üleliigne tainas ja suru kokku palliks ning kata rätikuga, et see ei kuivaks. Tee taignajääkidest samasugused taignaringid.
Aseta taignaringid vaheldumisi üksteise peake ja vahele puista kartulitärklist, et need kokku ei kleepuks. Mähi toidukilesse ja hoia enne pelmeenide vormimist külmkapis.

Gyoza praadimiseks vajalikud koostisosad:

ca 38 taignaringi ehk pelmeeniümbrist
1 sl toiduõli igale praadimiskorrale
60 ml vett igale praadimiskorrale
1tl  röstitud seesamiõli igale praadimiskorrale  

Gyoza täidise koostisosad:
200 g sea ja veisehakklihasegu

70 g kapsalehti
12 g rohelist sibulat
2 shitake seent
1 küüslauguküün (purustatud)
ca 2,5 cm ingveri tükk (riivitud)


Gyoza täidise maitsestamiseks vajalikud koostisosad:
1 tl saket
1 tl röstitud seesamiõli
1 sl sojakastet
0,25 tl soola
väärskelt jahvatatud musta pipart

Gyoza dipikaste:
1 sl riisiäädikat
1 sl sojakastet
hakitud tšillit

Gyozade täitmine ja vormimine:
Haki kapsas, seened ja roheline sibul väga peeneks. Sega omavahel hakkliha, kapsas, sibul ja seened suures kausis. Lisa küüslauk ja ingver. Lisa maitsestamiseks vajalikud koostisosad.
Sega korralikut ja sõtku täidist käega kuni saad ilusa ühtlase massi.
Võta taignaring vasakusse kätte. Lisa taignaringi keskele teelusikaga täidist. Kasta üks rõrm veekaussi ja tee taignaringi serv ühlaselt märjaks ca 1 cm kaugusel servast.
Voldi taignaring pooleks aga ära suru veel servi kokku. Kasutades põialt ja nimetissõrme tee volt iga 0,5 cm tagant suunaga keskelt allapoole. Tee 2-3 volti.
Tee sama teise pelmeeni poolega- alustades keskelt. Aseta pelmeen lauale nii, et volditud osa jääks ülesse poole ja suru voldid tugevalt kinni.

Gyoza küpsetamine:
Kuumuta õli pannil. Kui õli on kuum aseta pannile pelmeenid (ühes kihis) lame osa allpool ja volditud osa pealpool. Küpseta pelmeene ca 3 minutit kuni need on pruunid, Lisa 60 ml vett ja kata pann kaanega ja auruta pelmeene kuni 3 minutit või kuni vesi on aurustunud,
Eemalda kaan, et kõik vesi aurustuks. Lisa 1 tl seesamiõli pannile.
Küpseta pelmeene kuni need ilusad ja krõbedad alumiselt poolelt.
Tõsta taldrikule ja serveeri koos dipikastmega, Dipikastme valmistamiseks jaoks sega kõik koostisosad väikeses kausis.

vaata veel:

Eelroad

Sojakastmes marineeritud munad forellimarjaga

Vabariigi aastapäevaks sain inspiratsiooni Aasiast. Originaalis on need sojakastmes marineeritud munad (Shoyu Tamago), milles munakollane on veel pisut voolav. Selles