Sellel nädalal olema Tansaanias ja tahaksin teile tutvustada toitu nimega Vitumbua. Need on Tansaania riisi pontšikud.
Vitumbuad peavad olema kuldsed ja krõbedad väljastpoolt ja kerge mõnus kardemoni maitsega. Tainas on valmistatud kookospiimast, mis annab neile pontšikute sisule puhta valge värvi ja suus sulava maitse. Traditsioonalselt valmistatakse neid pontsikuid riisist, mida leotatakse üleöö.
Retsepti idee on pärit siit:
https://www.africanbites.com/vitumbarice-pancakes/#wprm-recipe-container-570269
Koostisosad
Vitumbua:
400 g Veski Mati riisi
1 pakk (11 g) Veski Mai kuivpärmi
225 g Santa Maria kookospiima, kergelt soojendatud
165 g suhkrut
0,5-1 tsp soola
1 tl jahvatatud kardemoni ja muskaatpähklit
Kookosekaramelli dipikaste:
400 ml Santa Maria kookospiima
165 g heledat Muscovado suhkrut
Vitumbua:
Leota riisi suures kausis üleöö.
Nõruta riis ja pane see koos kookospiima, maitseainete, suhkru, soola ja pärmiga blenderisse.
Blenderda kuni saad ühtlase püree.
Kalla tainas suurde kaussi, kata kauss ja lase tal kerkida soojas kohas kuni taigna kogus kahekordistunud või kuni hakkavad moodustuma mullid.
Soojenda pannkoogipann keskmisele kuumusele ja määri pesad toiduõliga.
Lisa tainas soojale pannile, täida kuni 3/4 mahus. Küpseta pontsikuid 2-3 minutit mõlemalt poolt. Minu pontšikud näevad rohkem välja kui pannkoogid, sest kasutasin küpsetamiseks tavalist pannkoogipanni. Neid küpsetisi valmistatakse originaalis sügavapõhjalise pontšikupanniga. Kahjuks polnud minul seda panni kusagilt võtta polnud.
Lase küpsetistel pisut jahtuda ja naudi koos kookosekaramelli dipikastmega.
Kookosekaramelli dipikaste:
Lase kookospiimal ja pruuni suhkrul keema tõusta paksupõhjalises potis.
Alanda kuumus kesmisest pisut madalamale ja keeda pidevalt segades kuni kogus on vähenenud poole võrra. See võtab aega 20 minutit või pisut rohkem.