Eriti šokolaadine kook

Jaga retsepti


See on vaarika-šokolaadi tort, mis on nii imeliselt maitsev ja mahlane. Tegemiseks läheb küll pisut kauem aega aga tulemus on vaeva väärt. 

Sokolaadi kook:
230 g jahu
60 g tumedat kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl soodat
400 g suhkrut
1 tl soola
240 g keefiri
110 g toiduõli
2 muna (toatemperatuuril)
2 tl vanillisuhkrut
180 g keeva vett

Kodune vaarikatäidis:
340 g sulatatud vaarikaid
1,5 spl maisitärklist
2 spl sidrunimahla
45 g suhkrut

Šokolaadi ganache:
340 g tumedat šokolaadi
420 g vahukoort
1 spl glükoosisiirupit

Šokolaadi-mascarapone täidis:
170 g mascaraponet
300 g vahukoort
100 g  + 1 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
100 g ganache

Kaunistuseks vaarikaid

Põhjade valmistamine
Kuumuta ahi 80 C-le. Valmista ette 2 koogivormi  (läbimõõduga 20 cm). Kata põhi ja küljed küpsetuspaberiga.
Sõelu ühte kaussi jahu, kakao, küpsetuspulber ja sooda. Sega juurde suhkur ja sool ning tõsta kauss kõrvale.
Suures kausis sega keefir, munad, õli ja vanillisuhkur. Ühenda  kuivad ja vedelad koostisosad ühtlaseks taignaks. Ära taigent üle sega.
Jaga tainas võrdselt kahe koogivormi vahel. Raputa vorme pisut, et vabaneda taignas olevatest õhumullidest. Küpseta ca 35 minutit või kuni puutikuga küpsust kontrollides jääb tikk puhtaks.
Jahuta põhju ca 10 minutit vormides ja siis tõsta need vormidest välja restile jahtuma. Kui põhjad on täielikult jahtunud, siis lõika need kaheks ühtlase kõrgusega kettaks.

Vaarikatäidise valmistamine:
Lisa sulanud vaarikad koos mahlaga blenderisse ja püreesta need. Suru blenderdatud püree läbi tiheda sõela, et eemaldada seemned. 
Pane vaarikapüree, maisitärklis, suhkur ja sidrunimahl potti ja lase sellel keeda madalal kuumusel kuni püree on paksenenud. Lase püreel täielikult jahtuda.

Šokolaadi ganache valmistamine:
Kuumuta vahukoor keemiseni ja tõsta pliidilt ära. Pane kaussi šokolaad ja kalla sinna kuum vahukoor ning lase seista ca 1 minut, siis sega kuni šokolaad on täielikult sulanud ja ühtlane. Lisa glükoosisiirup
Võta ära ganache mascarapone täidise jaoks ja lase ülejäänud ganachel seista toatemperatuuril ca 20 minutit , kuni see on jahtunud ja muutunud noaga määritavaks.

Šokolaadi-mascarapone valmistamine:
Vahusta mascarapone, vahukoor. suhkur ja vanillisuhkur, kuni saad ühtlase massi. Lisa ganache ja vahusta veel kuni saad ühtlase pehmete tippudega vahu. Ole ettevaatlik ja ära vahusta üle.

Koogi kokkupanek:
Lõika koogipõhjad kaheks võrdseks kettaks nii, et saad neli kihti.
Pane esimene koogipõhi serveerimisalusele ja määri sinna vaarikatäidist 1/3 osa ja šokolaadi-mascaraponet 1/3 osa. Tõsta šokolaadi-mascaraponele järgmine kiht tordipõhja ja jätka täidistega.
Korda kuni kõik kihid on laotud. Viimane kiht on tordipõhi (lõikepind pane vastu šokolaadi-mascarapone täidist.
Määri koogi peale ja külgedele õhukese kihina šokolaadi-mascaraponet ning tõsta kook külma 30 minutiks. Nüüd kata kook järelejäänud ganachega ja silu see võimalikult ühtlaseks.
Kui ganache tahab tarduda, siis lisa 1 tl toiduõli ja soojenda mõni minut mikrolaineahjus. 
Kaunista kook vaarikatega.




vaata veel:

Eelroad

Kirsstomati Tarte Tatin

  Imehea Tarte Tatin koos suviste, magusate kirsstomatitega. Need annavad küpsetisele eriliselt täidlase ja magusa maitse. Koostisosad:250 g tükk lehttaigent350

Eelroad

Sojakastmes marineeritud munad forellimarjaga

Vabariigi aastapäevaks sain inspiratsiooni Aasiast. Originaalis on need sojakastmes marineeritud munad (Shoyu Tamago), milles munakollane on veel pisut voolav. Selles