Rukkileib

Jaga retsepti

Pole midagi paremat soojast kodus küpsetatud leivast.

Minu leiva retsept, mille järgi teen oma leiba.


Esmalt tuleb leivataigen hapendada ja selleks võtan:

1 l käesooja vett

2 spl juuretist

500g rukkijahu

Segan kõik need koostiosad korralikult läbi ja saan hapukoore paksuse taigna. Katan kausi toidukilega ja jätan taigna viieks tunniks hapnema.

Pärast viit tundi lisan:

40 g soola

2 dl suhkrut

3 sl rukkilinnasejahu

6 spl odrajahu

ca 250 g rukkijahu

Tainas peab olema selline paks/tihke lusikaga segatav tainas. Rukkijahu kogusega reguleerin taigna paksust. 

Nüüd võtan juuretise järgmiseks leivateoks. Juuretist hoian külmkapis kuni järgmise leivateoni.

Sellest kogusest saab kaks suurt vormi leiba. Sulatan ca 30 g võid ja määrin vormid korralikult võiga- pigem rohkem kui vähem.

Jagan taigna kaheks ja segan kumbagisse poolde erinevad täidised. Täidan vormid ja panen need ahju 50 C juurde kaheks tunniks kerkima. Võtan vormid ahjust ja kuumutan ahju 250 C juurde.

Panen vormid ahju ja langetan ahju temperatuuri 200 C juurde ning küpsetan leiba 50 minutit.

Võtan leivad ahjust ja pintseldan neid veega ning katan rätikuga.


Lisan siia ka leibade lisandid (kogus mõeldud ühele leiva vormile)

Puuviljaleib:

100g rosinaid

50 g datleid (tükeldatud)

50 g kuivatatud aprikoose (tükeldatud)


Seemneleib:

30 g kanepiseemneid

30 g kõrvitsaseemneid

20 g päevalilleseemneid

Kaunistuseks seemneid vastavalt omale soovile.

vaata veel:

Eelroad

Antipasti Crostini

Eelroog, mis sobib hästi tervitusjoogi kõrvale.Pisikesed väikesed pikast saiast lõigatud ja ahjus röstitud viilud, mis on kaetud erinevate katetega. Sobivad