Traditsionaalne Šoti toit, mis sobib hästi lihavõttepühade lauale. Minule meeldib selline variant, milles munakollane on veel mõnusalt vedel, mis tekitab mõnusa kastme lihapallile.
Vaja läheb 7 muna, mis on L suurused (muna kaal ca 55-60 g) ja mille käsitlemisest sõltub, kas saad vedela munakollase või ei.
- Pane munad külma vette ja lase eel keema tõusta
- Sellest alates kui vesi keema tõuseb käivita kell ning keeda mune täpselt 3,5 minutit
- Samal ajal kui munad keevad valmista ette jäävann, pane jääkülme vette jääkuubikuid, et vesi oleks võimalikult külm
- Kui munad on keenud võta need ning proovi muna koor purustada ja siis pane munad kohe jääveevanni. Munakoore purustamine aitab vedelaid mune paremini hiljem koorida
- Munade koorimine on lihtsam kui teed seda voolava külma vee all.
Vaja läheb:
7 muna (5 keetmiseks ja 2 paneerimiseks)
peotäis värsket peterselli
kaks vart rohelist sibulat
450 g Maks ja Moorits Pühajärve toorvorste
2 sl nisujahu
150 g riivsaia
toiduõli frittimiseks
Hapukoorekastmeks:
200 g hapukoort
1 tl mädarõigast
maitsetsamiseks soola
Keeda munad vastavalt eelnevat toodud õpetusele.
Haki peeneks maitseroheline. Eemalda toorvorstidelt kest ning pane need kaussi koos maitserohelisega. Tee käed märjaks ja sõtku toorvorstide sisu ning maitseained ühtlaseks.
Jaga liha viieks võrdseks osaks ning rulli need kahe toidukile kihi vahel ca 10 cm diameetriga ringiks. Toidukile aitab hoida tööpinda ja rulli puhtana.
Pane kaussi 2 muna ja klopi need lahti. pane taldrikulr riivsai.
Pane potti õli niipalju, et munad saaksid ujuda õlis ning oleksid poolenisti õliga kaetud. Nüüd mässi lahturullitud liha ümber muna nii, et muna oleks igalt poolt ühtlaselt kaetud lihaga. Veereta mune nisujahus. Kata lihapall munaga ning veereta siis riivsaias.
Kui õli on kuum, siis küpseta lihapalle keskmisel kuumusel 8,5 minutit, lihapalle aegajalt keerates. Tõsta küpsenud lihapallid köögipaberile nõrguma, et eemaldada üleliigne õli.
Sega kokku mädarõika kaste ning serveeri mune koos kastmega.