Pole midagi paremat soojast kodus küpsetatud leivast.
Minu leiva retsept, mille järgi teen oma leiba.
Esmalt tuleb leivataigen hapendada ja selleks võtan:
1 l käesooja vett
2 spl juuretist
500g rukkijahu
Segan kõik need koostiosad korralikult läbi ja saan hapukoore paksuse taigna. Katan kausi toidukilega ja jätan taigna viieks tunniks hapnema.
Pärast viit tundi lisan:
40 g soola
2 dl suhkrut
3 sl rukkilinnasejahu
6 spl odrajahu
ca 250 g rukkijahu
Tainas peab olema selline paks/tihke lusikaga segatav tainas. Rukkijahu kogusega reguleerin taigna paksust.
Nüüd võtan juuretise järgmiseks leivateoks. Juuretist hoian külmkapis kuni järgmise leivateoni.
Sellest kogusest saab kaks suurt vormi leiba. Sulatan ca 30 g võid ja määrin vormid korralikult võiga- pigem rohkem kui vähem.
Jagan taigna kaheks ja segan kumbagisse poolde erinevad täidised. Täidan vormid ja panen need ahju 50 C juurde kaheks tunniks kerkima. Võtan vormid ahjust ja kuumutan ahju 250 C juurde.
Panen vormid ahju ja langetan ahju temperatuuri 200 C juurde ning küpsetan leiba 50 minutit.
Võtan leivad ahjust ja pintseldan neid veega ning katan rätikuga.
Lisan siia ka leibade lisandid (kogus mõeldud ühele leiva vormile)
Puuviljaleib:
100g rosinaid
50 g datleid (tükeldatud)
50 g kuivatatud aprikoose (tükeldatud)
Seemneleib:
30 g kanepiseemneid
30 g kõrvitsaseemneid
20 g päevalilleseemneid
Kaunistuseks seemneid vastavalt omale soovile.