Rukkileib

Jaga retsepti

Pole midagi paremat soojast kodus küpsetatud leivast.

Minu leiva retsept, mille järgi teen oma leiba.


Esmalt tuleb leivataigen hapendada ja selleks võtan:

1 l käesooja vett

2 spl juuretist

500g rukkijahu

Segan kõik need koostiosad korralikult läbi ja saan hapukoore paksuse taigna. Katan kausi toidukilega ja jätan taigna viieks tunniks hapnema.

Pärast viit tundi lisan:

40 g soola

2 dl suhkrut

3 sl rukkilinnasejahu

6 spl odrajahu

ca 250 g rukkijahu

Tainas peab olema selline paks/tihke lusikaga segatav tainas. Rukkijahu kogusega reguleerin taigna paksust. 

Nüüd võtan juuretise järgmiseks leivateoks. Juuretist hoian külmkapis kuni järgmise leivateoni.

Sellest kogusest saab kaks suurt vormi leiba. Sulatan ca 30 g võid ja määrin vormid korralikult võiga- pigem rohkem kui vähem.

Jagan taigna kaheks ja segan kumbagisse poolde erinevad täidised. Täidan vormid ja panen need ahju 50 C juurde kaheks tunniks kerkima. Võtan vormid ahjust ja kuumutan ahju 250 C juurde.

Panen vormid ahju ja langetan ahju temperatuuri 200 C juurde ning küpsetan leiba 50 minutit.

Võtan leivad ahjust ja pintseldan neid veega ning katan rätikuga.


Lisan siia ka leibade lisandid (kogus mõeldud ühele leiva vormile)

Puuviljaleib:

100g rosinaid

50 g datleid (tükeldatud)

50 g kuivatatud aprikoose (tükeldatud)


Seemneleib:

30 g kanepiseemneid

30 g kõrvitsaseemneid

20 g päevalilleseemneid

Kaunistuseks seemneid vastavalt omale soovile.

vaata veel:

AASTA 2019 TOIDUREIS

Khao Soi

Toidureis on jõudnud Taisse. Tai toit on üsna tuttav ka meile, kuna palju eestlased on Taid külastanud. Siin on retsept

Eelroad

Tšeburekid

Teeme ühed tšeburekid. Krõbedad ja maitseka lihatäidisega pirukad.   Vaja läheb: Tainas: 0,5 kg jahu 1muna 1 tl soola Täidis: