Pastiera Napoletana

Jaga retsepti

Pastiera Napoletana on traditsiooniline Itaalia kook, mis Pärineb Napolist. Seda küpsetatakse just lihavõttepühade ajal. Pastiera on muretaignapühjal pirukas, mis on täidetud ricotta juustu, keedetud nisuterade kreemi (grano cotto) ja suhkrustatud puuviljadega. Mina asendasin oma pirukas Ricotta kohupiimaga. 

 

Vaja läheb muretaigna põhjale:

250 g nisujahu

100 g võid

100 g suhkrut

1 muna

1 sidruni riivitud koor

0,5 tl küpsetuspulbrit

0,25 tl soola

Nistuterasegu:

300 g pehmeks keedetud nisuteri

150 ml piima

1 apelsini  koor

10 g võid

Täidis:

nisuterasegu

400 g kohupiima

250 g suhkrut

3 muna

0,5 tl kaneeli

1 tl vanillisuhkrut

1 apelsini riivitud koor

100 g suhkrustatud puuvilju (kasutasin kirsse)

Koogipõhja valmistamiseks pane kaussi jahu, või, suhkur, küpsetuspulber, sool ja riivitud sidruni koor. Sega sõrmedega kuni saad liivataolise puru ja lisa muna. Sõtku ainult senikaua kuni saad ühtlase taigna (mida vähem seda parem). Vajadusel võid lisada 1-2 sl külma vett. Mässi taigen toidukilesse ja lase seista külmkapis üleöö.

Nisuterasegu valmistamiseks pane pannile pehmeks keedetud nisuterad, piim, või ja apelsinikooretükid. Keeda umbes 15 minutit kuni saad kreemja konsistentsiga segu ning kogu vedelik on ära keenud. Tõsta see jahtuma. Kui segu on jahtunud võta apelsini kooretükid segust välja ja blenderda pool segust ühtlaseks pastaks (vajadusel võid lisada kuni 100 ml piima, et segu oleks lihtsam blenderdada). 

Täidise valmistamise jaoks sega suhkur, kaneel, vanillisuhkur, riivitud apelsini koor ja munad. Lisa kohupiim ja sega ühtlaseks. Nüüd lisa blenderdatud nisuterasegu ja blenderdamata nisuterasegu ning suhkrustatud puuviljad. Sega täidis uuesti ühtlaseks.

Valmista ette 24 cm lahtikäiv koogivorm ja kata selle põhu ja küljed taignaga. Torka kahvliga koogipõhja augud ja kalla koogipõhjale täidis. Kaunista kook pealt taigna kaunistusega (vastavalt oma fantaasilale). Küpseta kooki eelkuumutatud ahjus kõige madalamal ahjuriiulil 90 minutit kuni kooki torgatud puidust tikk jääb puhtaks. Võta kook ahjust ja lase sel jahtuda ning seista kaetult üleöö külmkapis enne serveerimist.

 

 

 

vaata veel:

Eelroad

Focaccia ja pesto

Toskaana toidureis nr.19 Seekord siis saia lainel. Focaaccia on lihtne valmistada ja see meeldib kõigile. Seekordne retsepti versioon karamelliseeritud sibulatega.