Torta de Tres Leches ehk Kolme piima kook on populaarne magustoit Ladina-Ameerikas. See kook on oma nime saanud tänu oma koostisosadele, nimelt kasutatakse koogi immutamiseks. Immutamiseks kasutatakse kolme piima sisaldavat koostiosa: suhkruta kondenspiima, suhkruga kondenspiima ja vahukoort. Need segatakse omavahel kokku ja selle seguga immutatakse eelnevalt küpsetatud biskviit. Immutamine muudab koogi eriti mahlaseks ja maitsvaks.
Kreemiks kasutasin sefiirikreemi.
Kogus: 8-10 tükki
Koostisosad:
Biskviit:
120 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
100 ml piima
40 g+ 1 sl võid
3 muna (M suurus)
1 tl vanillisuhkur
170 g suhkrut
130 g rabarberit puhastatud, õhukeseks viilutatud tükid
Kuumuta ahi 180 C-ni.
Valmista ette küpsetusvorm (läbimõõt 24 cm ja kõrgus vähemalt 5 cm) . Määri vorm 1 sl võiga.
Biskviidi valmistamiseks sega kausis jahu, sool ja küpsetuspulber. Kuumuta potis piim ja lisa või. Sega kuni või on sulanud ja eemalda pott pliidilt.
Vahusta munad koos suhkrutega tugevaks vahuks. Sega taignasse kuivainete segu ja või-piimasegu. Vala tainas küpsetusvormi ja kata pealt õhukeseks viilutatud rabarberi viiludega ning küpseta 35-40 minutit. Koogi valmidust kontrolli puidust tikuga. Kui biskviiti torgatud tikk jääb puhtaks, siis on biskviit valmis. Võta biskviit ahjust välja, torgi kahvliga kooki augud läbi terve koogi ja lase jahtuda ca 10 minutit.
Immutamiseks:
200 g magustatud kondenspiima
160 g suhkruta kondenspiima
100 g vahukoort
0,5 tl vanillisuhkrut
Näpuotsaga soola
Kuni kook jahtub, siis valmista piimade kaste. Sega omavahel suhkruga kondenspiim, suhkruta kondenspiim, vahukoor, vanillisuhkur ja sool. Vala kaste koogile kuni kõik kaste on kooki imbunud. Lase koogil seista külmkapis üleöö enne kreemiga katmist.
Sefiirikreem:
3 tk M suuruses munavalget
225 g suhkrut
0,5 dl vett
0,5 tl sidrunhapet
Kuumuta suhkru ja vee segu 118 C-ni. Samal ajal vahusta munavalged. Lisa keev siirup peene joana vahustatud munavalgete hulka, samal ajal kogu aeg edasi vahustades.
Lisa sidrunhape osade kaupa. Valmista nii hapu kreem kui soovid. Vahusta kreemi niikaua kuni see on peaaegu jahtunud. Võta kook külmkapist ning kaunista kreemiga. Kui sul on väike toidu jaoks mõeldud gaasipõleti võid sellega kreemi pealt kõrvetada ja anda sellega koogile pruunikas-kreemika varjundi. Serveeri kohe
NIPP: Vorm, milles biskviiti küpsetad peaks olema kinnine, et pärast saaksid samas vormis ka kooki immutada. Kui soovid, et kreem koogil paremini- pikemalt püsiks ja oma kõrgust hoiaks, siis võid valmistada väikese koguse võikreemi ja määrida selle koogie. Võikreem isoleerib koogist tulevat niiskust ja ei lase kreemil ära vajuda.
Võikreem:
60 g võid
25 g suhkruga kondenspiima
35 g tuhksruhkrut
Vahusta toasoe või pehmeks vahuks. Las tuhksuhkur ja kondenspiim ning vahusta ühtlaseks vahuks.
Rabarberikaste koogile:
350 g rabarberit, puhastatud, hakitud
1 dl vett
100 g suhkrut
Pane potti vesi ja tükeldatud rabarber ning lase segul keema tõusta. Keeda kuni rabarber on puruks keenud ja lisa siis suhkur. Keeda kastet umbes 10 minutit keskmisel kuumusel. Jahuta täielikult enne serveerimist. Kui soovid võid saumiksergia kastme ühtlaseks purustada.