Võiga kihitatud pärmitaigen ja rosina-kohupiima täidis. Täpselt õige magustoit munapühadeks. Kõige paremini maitsevad need saiad soojalt ja koos külma piimaga.
Sellest kogusest saad 16 saiakest
Vaja läheb:
500 g jahu
50 g sulatatud võid
250 ml käesooja vett
75 g suhkrut
0,5 tl soola
30 g värsket pärmi
taigna kihitamiseks toasooja, pehmet võid 150 g
Täidiseks läheb vaja:
400 g vanilli kohupiima
1 muna
60 g pruuni roosuhkrut
120 g rosinaid
Määrimiseks 1 muna
Kaunistamiseks mandlilaaste
Taigna valmistamiseks lahusta pärm vees ning lisa sool, suhkur ja jahu. Sõtku taigen ühtlaseks ja lisa sulatatud või. Sõtku taigent ca 5 minutit kuni saad ühtlase mõnusa taigna.
Pane taigen kaussi ja kata kauss toidukilega. Lase taignal kerkida soojas kohas umbes 1 tund või kuni taigna kogus on kahekordistunud,
Pane kerkinud taigen lauale ning rulli ristküliku kujuliseks ja 1 cm paksuseks. Määri kahele kolmandikule toasoe või. Üks kolmandik jäta tühjaks ja voldi taigen kolmeks nii, et võiga katmata taigna osa jääb kahe võiga määritud taigna osa vahele. Kata toidukilega ja lase 15 minutit kerkida toatemperatuuril.
Rulli tainas uuesti ristküliku kujuliseks ja 1 cm paksuseks. Voldi taigen uuesti kolmeks ja kata toidukilega ning jäta uuesti toatemperatuurile kerkima ca 15 minutiks.
Samal ajal valmista täidis. Selleks pese rosinad ja lisa pestud rosinad kohupiimale. Lisa ka suhkur ja muna ning sega ühtlaseks.
Rulli kerkinud taigen ruudu kujuliseks suurusega 36 x 36 cm. Lõika taignast ruudud 9×9 cm. Venita taignaruute pisut suuremaks ja pane taignatüki keskele 2 tl kohupiimatäidist. Võta taigna nurkadest ja suru nurgad omavahel kokku ja suru kokku ka küljed, et moodustuks nn. ümbrik.
Määri saiakesi pealt muna-veeseguga ja raputa saiakestele mandlilaaste. Küpseta saiakesi ahjus pöördõhuga 190 C ja 15 minutit.