Üks väga mõnus ja esinduslik roog, mis sobib hästi jõululauale. See roog on kalasõprade lemmik.
Retsept on mõeldud 8-le sööjale
Vaja läheb:
500 g lõhefileed (lõigatud neljaks ühesuuruseks tükiks, luud ja nahk eemaldatud)
Lõhefilee maitsestamiseks pisut soola
1 sibul
30 g võid
70 g värskeid beebispinati lehti
80 g sulatatud juustu
värskelt jahvatatud musta pipart
100 g õhukesi toorsuitsusingi viile (kasutasin Scwarzwälder Bauernspeck’ i)
4 tl riivsaia
700 g pärmilehttaigent
määrimiseks muna
kaunistamiseks musti seesamiseemneid
Valmista täidis, selleks tükelda sibul väga peeneks ja prae võiga kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa spinatilehed ja hauta paar minutit. Võta saadud segu pliidilt ja pane segu kaussi. Lase segul kausis jahtuda ning lisa siis sulatatud juust ja must pipar.
Võta neljandik toorsuitsusingiviiludest ja aseta need väikese ülekattega üksteise peale nii, et moodustuks nn- tekk kuhu sisse lõhe mähkida. Pane singiviiludele lõhefileetükk ning maitsesta kergelt soolaga. Lisa neljandik spinati-juustu täidisest lõhefilee peale ja raputa täidisele 1 tl riivsaia. Mässi filee singiviiludesse ja tõsta kala taignale. Kata kala täielikult taignaga ja määri taignaservad munaga ning suru need tugevalt kokku. Ürita taignaservi terava noaga nn. kujundada, et taignaga kaetud lõhefilee saaks kala kuju. Tee kalale terava noaga diagonaalis lõiked. Määri taigen munaga ja kaunista mustade seesamiseemnetega. Tee sama järelejäänud kolme lõhefileetükiga.
Aseta “kalad” ahjupannile ja küpseta eelkuumutatud ahjus 225 C juures ca 20 minutit, kuni tainas on pealt mõnusalt pruun.
Head isu ja häid jõule!