Fraisier – Prantsuse maasikakook

Jaga retsepti

Fraisier ehk Prantsuse maasikakook on  maasikakookide klassika.

Õhulised-võised biskviidid, maasikatäidis ja pehme mousseline kreem. Imeliselt suvine ja hõrk kook, mis kaunistab emadepäeva lauda.

Kõigepealt tuleb valmistama biskviitpõhjad. Selleks läheb vaja:

75 g võid

75 g tuhksuhkrut

2 muna

75 g jahu

pisut soola

Vahusta toasoe või suhkruga õhuliseks vahuks ning lisa ühekaupa lahtiklopitud toasoojad munad samal ajal kogu aeg vahustades. Vahustamist lõpetades, peaksid olema saanud mõnusa-ühtlase vahu. Sõelu soolaga segatud jahu või-munavahu hulka ning sega ühtlaseks taignaks. Valmista ette kaks 20 cm läbimõõduga vormi ning jaga saadud taigen kahe vormi vahel võrdselt. Küpseta biskviitpõhju ahjus 180 C juures 10 minutit, kuni biskviitpõhjad hakkavad vormide servade küljest lahti lööma. Võta vormid ahjust ning eemalda bisviitpõhjad vormidest ning jäta põhjad restile jahtuma. Kasuta täielikult jahtunud biskviitpõhju.

Järgnevalt tuleb valmistada maasikatäidis.

Selleks läheb vaja:

200 g maasikaid, püreestatud

30 g suhkrut

1 sl sidrunimahla

2 želatiinilehte (a 1,7 g)

Leota želatiinilehti külmas vees. Keeda maasikapüreed, suhkrut ja sidrunimahla ca 2 minutit, kuni need on kergelt paksenenud. Lisa želatiinilehed ning sega kuni need on täielikud lahustunud.

Kalla saadud segu 18 cm läbimõõduga vormi (mis on eelnevalt toidukilega vooderdatud ning lase segul sügavkülmas seista, kuni see on peaaegu täielikult läbi külmunud. Eemalda vorm ja võta üks biskviitpõhi, mis lõika samasse mõõtu kui maasikatäidise ketas. Aseta maasikatäidise ketas biskviidile ja suru need kergelt kokku. Lase neil koos seista sügavkülmas ca 6 tundi.

Järgmise etapina tuleb valmistada mousseline kreem. Selleks läheb vaja:

500 g täispiima

100 g suhkrut

80 g munakollaseid

25 g jahu

25 g maisitärklist

3 tl vanillisuhkrut

100 g võid – lisamiseks kohe peale kreemi keetmist- toasoe

100 g võid – lisamiseks mousseline kreemi valmistamise ajal

Vahusta munakollased suhkrutega kergeks vahuks (ca 1-2 minutit). Sega omavahel munakollased, tärklis, ja jahu, kuni saad ühtlase pasta. Pane piim pliidile ning lase sellel keema tõusta. Võta piim pliidilt ja hakka seda aeglaselt lisama munakollaste-jahu segusse. Tee seda ettevaatllikult ja väikeste osade kaupa, et muna ei kalgenduks. Pane saadud segu pliidile tagasi ning kuumuta segu keskmisel kuumusel kogu aeg segu vispliga segades, et segu ei läheks tükki. Segu tuleb kuumutada kuni see pakseneb. Võta kreemi põhi pliidilt ning kurna läbi sõela, et eemaldada tükid/klimbid mis võisid tekkida keetmise ajal.

Lisa toasoe  või 100g jahutatud kreemile ning sega ühtlaseks. Võid lisa kolmes osas, kuni oled saanud ühtlase segu. Kui kreem valmis, siis pane see kaussi ning kata toidukilega, et kreemile ei tekiks “nahka” ning lase kreemil jahtuda toatemperatuurile.

Mousseline kreemi valmistamise juures on väga oluline, et kõik koostisosad oleksid ühesugusel toatemperatuuril, muidu võivad need kokku segamisel kalgeneda ning siis, ei saa ühtlast ja siidist konsistentsi. Kreemi valmistamiseks võta toasoe või (100 g) ja vahusta seda elektrimikseriga ca 1-2 minutit, kuni see on ilus vahune. Siis hakka osade kaupa lisama toasooja kreemi- tee seda neljas võrdses osas, samal ajal kogu aeg vahustades. Ole ettevaatlik vahustamisega, kui kreem on ilus ühtlane-vahune, siis lõpeta vahustamine.

NB siin on oht ülevahustamiseks- kreem võib minna vedelaks.

Koogi kokkupanekuks läheb vaja koogivormi serva läbimõõduga 20 cm ja tordikileriba, millega vooderdada koogivormi servad.

Aseta koogivormi põhja biskviitpõhi ning aseta biskviitpõhjale ühesuurused ilusad pooleks lõigatud maasikad- lõikepinnaga vastu kilet. Täida mousseline kreemiga koogivorm (kasutated tordipritsi). Ole hoolikas, et kõik maasikate vahelised tühikud oleksid ilusti kreemiga täidetud. Täida kreemiga tordivorm kuni maasikate ülemiste servadeni. Nüüd lisa maasikatäidisega biskviitpõhi mousseline kreemile, et maasikatäidis jääks vastu kreemi. Täida koogivormi servad ja kata biskviitpõhi pealt mousseline kreemiga. Pane kook külmkappi 4 tunniks tarduma.

Kui kreem on tardunud valmista maasika tarretis.

Tarretise jaoks läheb vaja:

150 g maasikapüreed

20 g suhkrut

2 želatiinilehte (a 1,7 g)

Leota želatiinilehti külmas vees. Keeda maasikapüreed ja suhkrut  ca 2 minutit, kuni need on kergelt paksenenud. Lisa kuivaks pigistatud želatiinilehed ning sega kuni need on täielikud lahustunud maasikapürees. Lase segul jahtuda toatemperatuurile ning kalla siis koogile. Lase tarduda külmkapis ca 4 tundi enne serveerimist. 

Külgedele ja kaunistuseks läheb vaja ca 16 ühesuurust maasikat+ lisaks söödavaid lilleõisi.

Eemalda koogivorm ja tordikile ning kaunista. Hoia kooki kuni serveerimiseni külmkapis.

 

 

vaata veel:

Eelroad

Scotch eggs

Traditsionaalne Šoti toit, mis sobib hästi lihavõttepühade lauale. Minule meeldib selline variant, milles munakollane on veel mõnusalt vedel, mis tekitab

Eelroad

Suvikõrvitsa snäkid tšilli-mee dipiga

Mõnusad suvikõrvitsa snäkid veidi vürtsise dipiga. Koostisosad: 3 väiksemat suvikõrvitsat (kaal ca 1 kg), riivitud  2 spl röstitud seesamiseemneid soola