Arancini. Risotto pallid krõbedas paneeringus

Jaga retsepti


In English
Itaalia köök on minu lemmik. Sel korral katsetasin risotto palle ahk Arancini´de valmistamist. Imehea krõbe koorik ja veidi vürtsine tomatikaste annavad risottole hoopis uue näo.

Esmalt tuleb valmistada risotto ja lasta sellel jahtuda, et oleks võimalik palle vormida. Pallid paneeridakse jahus, munas ja riivsaias ning küpsetatakse fritüüris kuldpruuniks. Kastme kokku keetmiseks varu aega ca tund, et kõik maitsed oleksid tugevad ja selgelt väljendunud ning liigne vedelik aurustunud.


Risotto valmistamiseks läheb vaja:
60 g võid
1 keskmine sibul (peeneks hakitud)
2 küüslauguküünt (peeneks hakitud)
220 g Arborio riisi
125 ml valget veini
500 ml kuuma kanapuljongit
50 g riivitud Valio Forte Speciale juustu
30 g peeneks hakitud lehtpeterselli
100 g pruune sampinjone (peeneks hakitud)
100 g toorsuitsusinki (peeneks hakitud)

Prae sibul ja küüslauk võis kuldseks. lisa riis ja prae seni kuni riis muutub klaasjaks. Lisa valge vein ja lase sellel aurustuda. Lisa1/4 puljongist ja hauta madalal kuumusel. Lisa puljongit risottole juurde osade kaupa, samal ajal risottot segades kuni riis on peaaegu pehme (al dente). Lisa risottole riivitud juust.  Risotto valmistamise ajal prae pannil sink ja seened, Lisa risottole praetud sink, seened, hakitud petersell ning lase risottol täielikut maha jahtuda, et oleks võimalik palle vormida.

Arancinide jaoks läheb vaja:
80 g Alma täispiima juustu
100 g jahu
2 lahtiklopitud muna
150 g riivsaia
toiduõli

Lõika juustust 1×1 cm suurused kuubikud ja  vormi juustu ümber jahtunud risottost pallid. Veereta palle jahus, munas ja riivsaias ning küpseta õlis 180 C juures, kuni pallid on ilusad kuldpruunid.


Kastme valmistamiseks läheb vaja:
oliivõli
6 küüslauguküünt (peeneks hakitud)
ca 0,5 tšillit (kogust reguleeri selle järgi kui vürstikat kastet soovid)
2 purki (400g) purustatud tomatikonservi
4 spl suhkrut
0,5 tl soola

Prae küüslauk ja tšilli kergelt õlis ning lisa tomatid. Hauta madalal kuumusel ca 1 tund ning maitsesta suhkru ja soolaga.

Serveeri Arancini palle kuumalt koos kastmega. Lisa kaunistuseks riivitud juustu ja hakitud peterselli.

vaata veel:

Eelroad

Peekoniga vorstikesed

Jõulune roog, mis on mõnus igasse jõuluõhtusööki. Imelihtne valmistada.  Vaja läheb: 8 tk Rakvere Lihakas ahjuvorsti seasooles 8 rosmariini oksa