Astelpajukook musta leiva ja sarapuupähklibiskviidi ning väikese „Vana Tallinna“ likööriga

Jaga retsepti

Kogus: 8 tükki

Vaja läheb:

Astelpaju püree:

300 g külmutatud astelpaju marju

100 g suhkrut

Pane potti külmutatud marjad ja keeda neid kuni marjakestad on katki keenud. Hõõru astelpaju marjad läbi sõela ning pane saadud püree tagasi potti ning lisa suhkur. Keeda saadud püreed umbes 5 minutit kuni suhkru on lahustunud ja püree kergelt paksenenud.

Tordipõhi:

60 g täistera riivleiba

30 g nisujahu

70 g röstitud metspähkleid, jahvatatud

2 muna

80 g suhkrut

0,5 tl küpsetuspulbrit

Vahusta munad suhkruga. Sega omavahel riivleib, nisujahu, röstitud metspähklid ja küpsetuspulber. Lisa saadud segu vahustatud munadele ning sega ühtlaseks taignaks. Sega ettevaatlikult, et võimalikult palju õhku jääks taignasse. Pane ahjupannile küpsetuspaber ja joonista sinna 20 cm läbimõõduga rõngas (kasuta lahtikäiva tordivormi põhja, läbimõõduga 20 cm). Määri tainas ahjuplaadile joonistatud rõngasse ning küpseta ahjus 180 C juures pöördõhuga 10 minutit.  Võta koogipõhi ahjust ja jahuta. Koogivormi põhja abil lõika välja 20 cm läbimõõduga ketas. Pane saadud tordipõhja ketas lahtikäiva tordivormi põhja (tordivormi läbimõõt 20 cm).

 

Kreem:

200 g maitsestamata toorjuustu

1 dl astelpaju püreed

2 sl Vana Tallinna likööri

3 lehte želatiini

50 g suhkrut

2 dl vahukoort

Pane želatiinilehed külma vette likku 5 minutiks. Lahusta kuivaks pigistatud želatiini lehed kuumutatud astelpaju pürees ning jahuta saadud segu. Kreemi jaoks vahusta vahukoor suhkruga, lisa toorjuust ja liköör. Vahusta kuni saad ühtlase kreemi. Lisa kreemile jahutatud astelpajupüree-želatiinisegu ning sega ühtlaseks. Kalla kreem tordipõhjale ja tõsta koogivorm külmkappi tahenema ca 1 tunniks.

Astelpaju tarretis:

3 lehte želatiini

1 dl astelpaju püreed

0,5 dl vett

20 g suhkrut

Pane želatiinilehed külma vette likku 5 minutiks. Pane potti astelpaju püree, 0,5 dl vett ja suhkur ning kuumuta need keemiseni. Tõsta pott pliidilt ning lisa kuivaks pigistatud želatiinilehed. Lahusta želatiini lehed kuumutatud astelpaju pürees ning lase tarretise segul jahtuda toatemperatuurile. Võta koogivorm külmkapist ja lisa tarretis ettevaatlikult tardunud kreemile. Tõsta koogivorm uuesti külmkappi ja lase seal seista üleöö.

Kaunistuseks:

Astelpaju marju

Rosmariini oksi

Võta kook külmkapist ja eemalda ettevaatlikult koogivorm. Pane kook seveerimisalusele ja kaunista.

 

vaata veel:

Coop

Pidulikud mulgipudrusuupisted

  Kogus 16 tk Valmistamisaeg ca 30 minutit+ mulgipudru keetmiseks ca 1 tund Mulgipudru koostisosad: 450 g kooritud ning väikesteks

Eelroad

Focaccia ja pesto

Toskaana toidureis nr.19 Seekord siis saia lainel. Focaaccia on lihtne valmistada ja see meeldib kõigile. Seekordne retsepti versioon karamelliseeritud sibulatega.