Panettone on üks mõnus ja kohev sai, mis on täis rosinaid ja suhkrustatud apelsinitükke.
Selle retsepti teeb eriliseks pikk ja külmas kergitamise, mis annab Panettone erilise õhulisuse.
Koostisosad puuviljadele:
300 g rosinaid
100 g suhkrustatud apelsinitükke
6 spl Cointreau likööri
Pane rosinad ja apelsinitükid kaussi ning sega kokku likööriga. Kata kauss toidukilega ning lase seista üle öö.
Koostisosad taignale:
180 ml piima
25 g päemi
50 g suhkrut
5+1 muna
480 g jahu+ natuke taignalauale
300 g toasooja võid
1 tl soola
- Pane lauamikseri kaussi piim, pärm ja suhkur
- Lisa jahu, sool ja ühekaupa 5 muna. Sõtku tainast mikseriga, kuni saad ühtlase taigna.
- Lisa tükikestena või ning sõtku tainas ilusaks ja ühtlaseks. Tainas on vedelamapoolne ja pehme.
- Määri taignakergituskauss õliga ning pane tainas kaussi. Kata kauss toidukilega ning pane külmkappi ca 16 tunniks kerkima.
- Võta kerkinud tainas kausist ning pane jahuga kaetud lauale. rulli tainas ca 30*30 cm suuruseks tükiks ning pane pool leotatud puuviljadest taignale (vedelik jäta kaussi). Voldi taigen kokku ja rullu uuesti laiali ca 30 *30 cm tükiks ning lisa teine pool puuviljadest. Voldi taigen uuesti kokku, Selle voltimise eesmärgiks on saada puuviljade ühtlane jaotus taignas.
- Kaalu taigen ning jaga see viieks võrdseks osaks. Määri paberist panettone vormid (spetsiaalne vorm – tugeva papist põhjaga) sulatatud võiga ning pane sinna taigna tükkidest volitud kuklid. Lase kerkida taignal soojas koha kuni taigna serv on kerkinud ca 1 cm üle panettone vormi serva.
- Panettone vormid on kõrgusega 9 cm ja diameeter 9 cm
- Pane pannetoned eelkuumutatud ahju ning küpseta 175 C juures 15 minutit. Alanda kuumus 150 C juurde ning küpseta veel ca 30-40 minutit. Küpsust kontrolli puutikuga, kui puutikk jääb puhtaks on panettone valmis.
- Võta panetoned ahjust ning lase maha jahtuda enne serveerimist.