Minu lemmikud kõrvits ja liivataigen on kokku saanud üheks armsaks koduseks retseptiks.
Küpsised on minu nõrkus ja neid küpsetada ning süüa võin ma tõesti lõputult.
Vaja läheb:
60 g kõrvitsapüreed (1 kg muskaatkõrvits. Kõrvits puhastada ja tükeldada ning röstida ahjus 240 C juures ca 10 minutit, kuni kõrvits on pehme. Lase kõrvitsal jahtuda ja püreesta ning hõõru läbi sõela. Kasuta 60 g kõrvitsapüreed taigna valmistamiseks ja ülejäänust keeda näiteks suppi.)
100 g võid
0,25 tl soola
120 g jahu
45 g tuhksuhkrut
1 tl kaneeli
1/8 tl jahvatatud nelki
1/8 tl jahvatatud muskaatpähklit
1/8 tl jahvatatud ingverit
Soovi korral glasuuri valmistamiseks (tuhksuhkrut, 1 munavalge, toiduvärvi)
Kuumuta ahi 175 C juurde ja pane vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Pane või potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuni see muutub kergelt pruunikaks ca 5 minutit. Selline pruunistamine annab võile ning küpsistele mõnusa karamellise maitse.
Lisa kõrvitsapüree pruunistatud võile ja sega kuni saad ühtlase segu.
Suures kausis sega kuivad koostisosad ja kalla neile peale kõrvitsa-võisegu. Sega spaatliga ühtlaseks.
Pane tainas kahe küpsetuspaberi vahele ja rulli ca 0,6 cm paksuseks. pane taigen külmkappi jahtuma ca 10 minutiks
Lõika välja ca 5 cm läbimõõduga kettad/lilled jne. ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile.
Korda sama tegevust taignajääkidega. Pane küpsised ahju 10-12 minutiks, kuni küpsised kaotavad oma läikiva-mitteküpsenud välimuse.
Jahuta täielikult.
Kaunistuseks võid soovikorral katta küpsised suhkruglasuuriga. Selleks sega tuhksuhkur munavalge ning toiduvärviga ja kata saadud glasuuriga küpsised.