Mõnus hapuka kikiga kook, mis on valmistatud õhulisest sidrunibiskviidist ning koogi vahel on rohkelt kohupiima ja sidrunivõiet.
Vaja läheb:
175 g jahu
1,25 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soodat
0,25tl soola
115 g toasooja võid
175 g suhkrut
2 muna
1 tl vanillisuhkrut
120 ml hapupiima
poole sidruni koor
40 ml sidrunimahla
Kuumuta ahi 180 c juurde.
Vahusta või suhkruga, lisa munad ning vahusta ühtlaseks vahuks.
Lisa kuivainete segu ning hapupiim ja sidrunimahl ning sidrunikoor.
Võta suur ahjupann, kata see küpsetuspaberiga ning kalla tainas plaadile ja küpseta 15 minutit.
Kreemi jaoks läheb vaja:
200 g vahukoort
50 g suhkrut
2 sl sidrunimahla
200 g kohupiima
Kreemi jaoks vahusta vahukoor suhkruga, lisa kohupiim ja sidrunimahl. Vahusta kuni saad ühtlase kreemi.
Koogi vahele:
Sidrunivõiet
Vaarikaid
Sidrunivõide valmistamiseks läheb vaja:
4 suurt munakollast
135 g suhkrut
1 sl sidrunikoort
80 ml sidrunimahla
näpuotsaga soola
85 g võid
Pane potti vesi ning lase sellel keema tõusta. Aseta pottile kauss munakollaste suhkru, sidrunikoore, sidrunimahla ja soolaga.
Vispelda segu plastist vispliga kuni segu pakseneb, see võtab aega ca 10 minutit. Võta kauss pliidilt ning lisa või kuubikutena. sega kuni või on sulanud ja pane siis sdrunivõie purki ning kata pealt toidukilega.Jahuta täielikult. jahtused sidrunivõie pakseneb. Säilita sidrunivõiet külmkapis kuni 5 päeva.
Lõika koogipõhi neljaks võrdseks osaks. Pane kihiti koogipõhi, sidrunivõie ja kreem. Korda sama tegevust mitu korda. Koogi kõige pealmiseks kihiks jääb sidrunivõie. Keskmisele kihile kohupiimakreemi peale võid pudistada vaarikaid.
Pane koogi ümber tordikile ning pane tort külmkappi tahenema.
Lõika tordile mõned imeõhukesed sidruniviilud ning valmista tarretis.
Tarretise jaoks läheb vaja:
250 ml vett
2 spl sidrunimahla
2 spl suhkrut
pisut kollast toiduvärvi
6 želatiinilehte
Pane želatiinilehed vette likku. Pane potti sidrunimahl, suhkur, vesi ja toiduvärv. Lase segul keema tõusta. Pigista želatiinilehtedest välja liigne vesi ning lisa lehed keevasse segusse. Lase lehtedel täielikult sulada.
Tõsta valmis segu jahtuma ja kalla koogile kui see on jahtunud toatemperatuurile.
Lase koogil seista külmkapis ca 6 tundi ning serveeri kohvi või tee kõrvale.