Vastlapontšikute retsept, mis on väga õhulised ja maitsvad. Need on valmistatud pärmitaignast aga taigna valmistusviis on väga erinev tavapärasest pärmitaignast ja taigen sisaldab ka erilisi koostisosi nagu näiteks piiritus. Piirituse lisamine taignale väldib üleliigse õli imendumist pontšikutesse ja aitab kaasa mõnusa krõbeda kooriku tekkele.
Kõik see eelnev ning lisaks mitmekordne taigna kergitamine teevad nendest pontšikutest imeliselt õhulise ja mõnusa maiuse.
Taigna koostisosad:
50 g värsket pärmi
250 ml piima
3 spl suhkrut
1 tl soola
500 g jahu
1 muna
4 munakollast
50 g sulatatud võid
1 tl vanillisuhkrut
2 tl piiritust
Õli fritüürimiseks
100g suhkrut+ 2 tl kaneeli pontšikute katmiseks.
Soojenda piim ca 30 kraadini. Sega piimaga pärm, 1 spl suhkrut ja 1 spl jahu. Aseta kauss seguga kuuma veega täidetud kaussi ning kata toidukilega. Lase pärmil aktiveeruda ca 15 minutit.
Samal ajal sõelu kaussi ülejäänud jahu, sool ja vanillisuhkur ning sega segamini.
Vahusta munakollased ja muna 2 spl suhkruga väga tugevaks vahuks (see võtab aega ca 15 minutit).
Sega omavahel vahustatud munad, pärmisegu ja jahusegu. Sõtku tainast ca 15 minutit. Kõige lõpuks lisa sulatatud või ja piiritus ning sõtku taigent kuni see on vedelikega ühtlustunud.
Pane taigen rätiku alla sooja kohta kerkima ca 1-1,5 tunniks.
Laota kerkinud taigen jahuga kaetud lauale ning suru taignast õhk välja. Rulli taigen 2 cm paksuseks ja lõika taignast välja ca 6,5-7 cm läbimõõduga ringid. Kata ringid rätikuga ning jäta need 30-45 minutiks kerkima. Samal ajal soojenda õli fritüüris või potis 180 C-ni. Küpseta pontšikuid mõlemalt poolt ca 4 minutit.
Sega suhkur kaneeliga ja keeruta pontsikuid seal sees, kuni need on ühtlaselt seguga kaetud.