Jäätis on üks mõnus maiustus, mis on üks minu lemmikutest.
Seekord lisasin vanillijäätisesse ka pisut müslit.
Ka vanillijäätise enda retsepti on võrreldes tavapärasega muudetud. Osa retseptis olevat suhkrut (sahharaoosi) on asendatud dekstroosiga ja lisatud on ka kuivaine tõstmise eesmärgil rasvata piimapulbrit.
Dekstroos on monosahhariid (e. lihtsuhkur), mis on vähem magus kui sahharoos. Dekstroos tugevdab jäätise maitset ja alandab külmumistemperatuuri võrreldes sahharoosiga pea kaks korda. Tulemuseks on jäätis, mis on pehme, jääkristallivaba, väga kreemine ja kergelt serveeritav (palli moodustav).
Koostisosad:
200 g vahukoort
200 g täispiima
50 g suhkrut
25 g dekstroosi
50 g rasvata piimapulbrit
2 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
4 munakollast
30 g krõbedat müslit
Sega piimaja vahukoore segu hulka piimapulber ja lase segul keema tõusta. Sega munakollased suhkru, dekstroosi ja soolaga. Lisa aeglaselt kuum piima-koore segu munakollaste hulka kogu aeg segades. Teha tuleb seda just nii, et munakollased ei kalgenduks.
Tõsta piima-munasegu uuesti pliidile ja alusta kuumutamist madalal kuumusel segu kogu aeg segades. Kuumuta kuni segu pakseneb. Tõsta pott pliidilt ning kurna segu läbu sõela. Lase segul jahtuda ning jäta segu üleöö külmkappi seisma “nn valmima”. Järgmisel päeval valmista jäätis, kasutades oma jäätise masinat. Kui jäätisemasin on segu valmis teinud, siis sega jäätisesse müsli ning pane jäätis paariks tunniks külmkappi tahenema. Serveeri jäätist koos moosiga või sellega mis sulle meeldib.