Ploomi galett martsipaniga

Jaga retsepti

Sügis ja mahlased ploomid ning killuke martsipani on üks imeline kooslus, mida koogi sisse panna. Valmistamine ei võta kaua aega aga tulemus on mahlane ja imeliselt hea.

Vaja läheb:
Tainas
175 g jahu
2 sl suhkrut
0.25 tl soola
115 g külma võid
1-4 sl jääkülma vett
Täidis ja kate
340 g ploome – kivid eemaldatud ja lõigatud veeranditeks
3 sl suhkrut
2 sl maisitärklist
Martsipanist täidis
2 tk Kalevi vaarika martsipanibatooni (a 40 g)
Galetti kaunistuseks
1 muna
1 sl suhkrut
1 sl mandlialaaste
Taigna jaoks sega kausis jahu, suhkur ja sool. Lõika võist väikesed tükikesed ning sega või jahuga. Näppudega tee võist ja jahusegust ühtlane puru. Lisa jääkülm vesi ühe lusikatäie haaval ja vormi taigen. Ära taigent sõtku vaid suru see ühtlaseks palliks ning mässi toidukilesse. Hoia tainast enne kasutamist külmkapis vähemalt tund aega aga kõige parem on jahutada taigen päris maha- st. hoia külmkais ca 4 tundi.
Võta taigen külmkapist ja lase taignal toatemperatuuril mõni minut soojeneda, et seda oleks võimalik rullida. Rulli taigen küpsetuspaberil ringikujuliseks. Taigna paksus peaks olema ca 0,5 cm.
Rulli lahti martsipanibatoonid ja aseta need taignale.
Täidise valmistamiseks sega suhkur maisitärklisega. Lisa tükeldatud ploomid (kivid eemaldatud) ja sega korralikult läbi. 
Laota ploomid lahtirullitud taignale ja marstipanibatoonide peale. Jäta servadest vabaks ca  5 cm. Tõsta vabaks jäetud taignaservad täidise peale. Galeti keskelt jääb täidis paistma. Määri galeti servad lahtiklopitud munaga, ning puista servadele 1 sl suhkrut ja 1 spl mandlilaaste.
Küpseta galetti ahjus 200 C juures  35-40 minutit. Lase jahtuda enne serveerimist.

vaata veel:

Eelroad

Lõhe ja redise ceviche

Mõnus eelroog neljale.  Vaja läheb: 500 g  puhastatud ja nahata lõhefileed 2 suuremat laimi või 3 väiksemat pisike kimp murulauku