Maasika “turnoverid” ehk maasikatäidisega lehttaigna pirukad

Jaga retsepti

Kellele ei maitseks moosipirukad ja veel maasikatega? Need on lihtsalt nii head ja krõbedad. Sellest kogusest saab 9 pirukat ja neid jagub vaid hetkeks. Ole kiire, et mitte ilma jääda.

Nende valmistamiseks on vaja teha kiire lehttaigen – inglise keeles on sellel nii äge nimetus “rough puff pastry” ehk siis “raff paff lehttaigen”

Vaja läheb:

Taigen:

300 g jahu

50 g külma võid (taignasse sõtkumiseks)

0,25 tl soola

6-8 spl külma vett

120 g riivitud, sügavkülmutatud võid (taignakihtide vahele)

määrimiseks 1 muna

Sega jahu ja sool omavahel ning lisa tükeldatud või. Mudi segu ühtlaseks puruks ja hakka lisama külma vett lusikatäie haaval, kuni taigen hakkab ilusti kokku ja sõtku kuni moodusub ühtlane läikiv taigen.

Rulli taigen 12*30 cm suuruseks ristkülikuks. Pane 2/3-le taignale riivitud külmutatud või. Voldi taigen kokku kolmeks. Tõsta ilma võita osa võiga osale ning tõsta peale viimane osa võiga taigent. Põhimõtteliselt voldi taigen kokku nagu kiri (kolmeks osaks). Keera taigent 90 kraadi ning rulli see uuesti 12*30 cm suuruseks tükiks. Tee sama operatsiooni uuesti. Lisa või ja voldi taigen kolmeks. Mässi saadud taignatükk toidukilesse ning aseta see sügavkülma 30 minutiks. Tõsta taigen külmkappi ning hoia seda külmkapis vähemalt 30 minutit (mina hoidsin üleöö).

Maasika moosi valmistamiseks läheb vaja:

500 g külmutatud maasikaid

150 g suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

2 tl maisitärklist

Pane külmutatud maasikad potti ning lase neil tasasel tulel sulada ja podiseda. Lisa suhkrud ning keeda maasikamoosi tasasel tule kuni see on mõnusalt paksenenud. Kõige lõpuks lisa külma veega segatud maisitärklis ning lase moosil uuesti keema tõusta. 

Lase moosil täielikult jahtuda enne kasutamist. Sellest kogusest saad moosi rohkem kui täidiseks vaja läheb. Aga see moos sobib väga hästi ka pannkookidele.

Võta taigen külmkapist ning rulli 30*30 cm suuruseks tükiks.

Jaga tükk 9-ks võrdseks ruuduks (10*10 cm). Pane taignatükile ca 1 tl maasikatäidist ja määri taignaservad lahtiklopitud munaga. Suru taignaservad korralikult kokku, et moos ei tuleks pirukate vahelt välja. Suru ka servad ka kahvliga tugevalt kinni. Lõika piruka peale ca 1 cm sisselõige, et küpsemisel tekkivad aurud saaksid pirukast välja ja, et pirukas ei küpseks lahti. 

Määri pirukaid pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 220 C juures ca 15-20 minutit, kuni pirukad on pealt kuldpruunid.

Glasuuri jaoks läheb vaja:

75 g tuhksuhkrut

1-2 sl sidrunimahla

Sega omavahel tuhksuhkur ja sidrunimahl kuni saad tiheda läikiva glasuuri. Pane saadud segu pritskotti ja kaunista pirukad kohe kui need ahjust välja võtad.

Lase pirukatel jahtuda enne serveerimist.

 

 

 

vaata veel:

Eelroad

Kirsstomati Tarte Tatin

  Imehea Tarte Tatin koos suviste, magusate kirsstomatitega. Need annavad küpsetisele eriliselt täidlase ja magusa maitse. Koostisosad:250 g tükk lehttaigent350