2021 toiduväljakutse retsept nr. 9 ja ikka aastast 1864.
Selle retsepti jaoks sain abi ka Eesti Rahva Muuseumist. Uurisin sealt mida tähendab töuraliha?
Muuseumilt sain sellise vastuse:
Originaalretsept (379):
Nende plätskeste tarvis akkitaks 1 tük pehmeks kedetud töura- ehk talleliha 1 sibbulaga õige peneks. On arvata üks kuhjaga suppitaldrek akkitud lihha, siis segataks sedda 2 munna, pissud wähham kui 1/2 korteri appu kore, 2-3 pihhutäie reiiwleiwa, nattuke tõugatud pippra, ingweri, engliswirzi ja muskatõiedega ja sola maitsmisse järrel. Sest seggamissest nüüd jahhu jurelissamistea ümmargussed plätskessed, panaks – neid ühhe panni peale pallawa woi sisse, lükkataks nemmad siis ühte mitte wägga pallawasse ahju ja lastaks plätskessed pealt ja alt küpseks ja pruniks pradida. Senna juurde antaks üks sinnepisoost, ni kui Nr. 514 näitab.
Siin minu järgi katsetatud retsept.
Koostisosad:
500 g veise hakkliha
1 sibul peeneks hakitud
1 muna
100 g hapukoort
25 g riivleiba
0,5 tl jahvatatud musta pipart
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl soola
0.25 tl riivitud muskaatpähklit
30 g võid praadimiseks
Sõtku kõik koostisosad ühtlaseks taignaks. Sulata ahjupannil või. Vormi taignast ümmargused pätsikesed ning pane need ahju küpsema 200 C juurde. Küpseta ca 20 minutit kuni pätsikesed on mõnusalt pruunid. Küpsemise vahel pööra pätsikesi, et need oleks mõnusalt võised.
Serveeri koos sinepikastmega. Kastme jaoks sega hapukoor, mesi, sinep ja sool omavahel vastavalt oma maitsele. Kõrvale võid anda ahjukartuleid.