Jõulukeeks tuleb valmis teha pisut varem ja siis ta saab valmida.
Vaja läheb ühte leivavormi suurusega ca 12 *30 cm
Koostisainetest läheb vaja puuviljadele:
420 g rosinaid
25 g musti ploome
70 g jõhvikaid
100 g suhkrutatud apelsini kooretükke
35 g suhkrustatud greibikoore tükke
150 g Cointreau likööri
120 g tumedat suhkrusiirupit
100 g sidrunimahla
- Pane rosinad, tükeldatud mustad ploomid, jõhvikad, suhkrustatud apelsinikooretükid, suhkrustatud greibikooretükid kaussi.
- Lisa kaussi sidrunimahl, suhkrusiirup ja Cointreau liköör
- Kata kauss toidukilega ning lase puuviljadel tõmmata üleöö.
Keeksitaignale läheb vaja:
200 g toasooja pehmet võid
190 g pruuni suhkrut
3 muna
150 g jahu
2 tl kaneeli
0,25 tl kardemoni
0,5 tl soola
105 g mandlijahu
- Vahusta toasoe või suhkruga ilusaks vahuks.
- Lisa ükshaaval munad samal ajal kogua aeg vahustades., kuni saad ühtlase ja mõnusa muna-võivahu.
- Sega omavahel maitseained, sool, jahu ja mandlijahu.
- Ühenda omavahel vedel segu ja kuivaine segu ning lisa ka puuviljad koos vedelikuga.
- Kata leivavormi küljed küpsetuspaberiga, et kaitsta keeksi külgi liigse pruunistumise eest.
- Vormi põhi määri korralikult võiga.
- Pane tainas vormii ja küpseta keeksi eelkuumutatud ahjus 150 C juures ca 2 tundi. Keeksi küpsust kontrolli puus tikuga. Kui tikk jääb puhtaks on keeks valmis.
- Võta keeks ahjust ja lase jahtud 10 minutit.
- Eemalda keeks vormist ning tõsta restile jahtuma.
- Kui keeks on täielikult jahtud, siis mässi see toidukilesse ( pane mitu kihti) ning hoia õhukindlalt ca 3 nädalat enne serveerimist.