Seekord oleme Gröönimaal ja teeme ühe tüüpilise magusa saia või koogi mida Gröönimaa elanikud pakuvad Kaffemik´il.
Kaffemik´i ideeks on kutsuda sõbrad ja perekonnaliikmed “kohvile ja koogile”. Lisaks võib muidugi ka midagi soolast kohvi kõrvale pakkuda. Kaffemik´i korraldatakse sünnipäevade, koolilõpetamise või mõne muu tähtsa perekondliku ja/ või muu ürituse tähistamiseks.
Reeglina on see mitteformaalne üritus, kus külalised võtavad aega 1-2 tassi kohvi joomiseks ning suhtlemiseks. Esimesed külalised lahkuvad, et teha ruumi viimasena saabunud külalistele. Kaffemik kui selline on reeglina terve päeva kestev üritus ja võõrustajatel võib toitude ettevalmistamine võtta aega isegi terve päeva.😊
Rohkem saad Kaffemik´i traditsiooni kohta lugeda siit:
https://visitgreenland.com/articles/kaffemik-in-greenland/
Absoluutne lemmik Kaffemik´il on kalaallit kaagiat. Otsetõlkes on see kui Gröönimaa kook, kuna Kalaalliit on suurim Inuiitide etniline grupp Gröönimaal ja Gröönimaa teine nimi on Kalaallit Nunaat. Kooki ise on väga lihtne valmistada.
Kasutasin netist leitud retsepti ja kohandasin seda pisut:
https://blog.arousingappetites.com/kaffemik-greenlandic-coffee-cake-kaagiat/
Koostisosad:
360 g nisujahu
90 g rafineerimata roosuhkrut
115 g võid
60 g kuivatatud rosinaid
200 g keeva vett
50 g käesooja vett
11 g kuivpärmi
0,5 tl soola
Koogi katteks:
1 sl piima
1 tl tuhksuhkrut
Soojenda ahi 205 C juurde ja määri pann võiga.
Pane pärm kaussi ja lisa käesoe vesi. Ära sega- jäta pärm kaussi, kuni kausis hakkavad moodustuma mullid.
Pane kaussi, suhkur, sool, rosinad ja või. Kalla peale keev vesi.Sega kuni või on sulanud.
Lase võisegul jahtuda toatemperatuurile nin lisa pärmisegu.
Lisa segule osade kaupa jahu ning sega ühtlaseks. Lase rätiku all taignal kerkida ca 30 minutit.
Peale 30 minutit sõtku tainast kätega ca 3 minutit ja vormi taigen ringikujuliseks pätsiks ja aseta võiga määritud pannile. Lisa sõtkumise ajal jahu, et taigen ei kleepuks käte ja laua külge. Küpseta 30 minutit.
Võta kook ahjust välja ja pintselda üle piimaga kui kook on veel soe ning sõelu koogi peale tuhksuhkur. Lase koogil täielikult maha jahtuda enne serveerimist.
Head isu!
Järgmisel korral valmistame Kanada toitu.😊
Eelroad
Pesto Gran Regale juustuga
Pesto on ütlemata mõnus toit, mida suvel valmistada kui värskebasiilik on mõnusalt omast kasvuhoonest võtta. 😊 Ning Valio Eesti Gran