Focaccia ja pesto

Jaga retsepti

Toskaana toidureis nr.19

Seekord siis saia lainel. Focaaccia on lihtne valmistada ja see meeldib kõigile.
Seekordne retsepti versioon karamelliseeritud sibulatega.

Koostisosad:
1 pakk kuivpärmi
120 ml käesooja vett
200 g jahu
1 sl oliivõli
0,75 tl soolahelbeid
1 sl värskeid rosmariini lehti
2 sibulast karamelliseeritud sibul (Haki sibulad suuremateks tükkideks. Pane pannile 2 sl oliivõli ningprae sibulaid seal mõni minut. Lisa 1 sl tumedat muscovado suhkrut ja 2 sl palsamiäädikat. Hauta mõni minut kuni vedelik on enamuses aurustunud. Lase jahtuda.)

Sega kausis pärm ja vesi. Lisa jahu ning sega taignaks. Tõsta taignas jahuga kaetud lauale ning sõtku tainast ca 15 minutit. Lisa vajadusel jahu. Tainas peab olema sile ja elastne.
Õlita suur kauss, pane taigen kaussi nii, et see oleks igalt poolt õli kaetud ning kata toidukilega.  Lase taignal kerkida 1 tund soojas kohas. Suru kerkinud tainas alla ja laota tainas ca 14*18 cm suurusele õlitatud ahjuplaadile. Kata uuesti ja lase soojas kohas kerkida 45 minutit.
Kuumuta ahi 200 C juurde.
Vajuta kerkinud taignasse sõrmeotstega augud. Kalla peale pisut oliivõli ning raputa peale sool, rosmariin ja karamelliseeritud sibulad.
Küpseta 20 minutit ning lase pisut jahtuda enne serveerimist.

Siia juurde sobib ka väga hea pesto. 

Pesto – seekord mitte karualaugust vaid ehtne ja autentne Toskaana versioon.

Koostisosad:
Suur punt basiilikut
4 küüslauguküünt
0,5 tl soola
0,5 tl musta pipart
80 g seedermänniseemneid
100 g oliivõli

80 g riivitud Gran Regale juustu

Pane köögikombaini basiilik, küüslauk ja seedermänniseemned nin purusta need ühtlaseks massiks. Lisa oliivõli ning Gran Regale juust. Sega uuesti ühtaseks massiks.
Maitsesta valmissegu soola ja pipraga. Valmis pestot säilita külmkapis.
Sobib ideaalselt sooja Focaccia kõrvale.

 

vaata veel:

Eelroad

Graavilõhe peediga

Mõnus soolane amps lõhest, mis ei ole ainult maitsev vaid on ka silmale ilus vaadata. Koostisosad: 1 kg lõhefilee kohta