Kõrvitsakook toorjuustutäidise ja soolakaramellikastmega

Jaga retsepti

Mõnus vürtsikas kook toorjuustutäidise ja soolakaramellikastmega. Eriliselt mõnusa pehme konsitentsi annab koogile kõrvitsapüree.

Vaja läheb:

Taignale: 

170 g nisujahu

0,5 tl soola

1 tl soodat

1 tl kaneeli

0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit

0,25 tl jahvatatud nelki

0,25 tl jahvatatud pimenti

0,25 tl jahvatatud ingverit

2 muna

120 ml toiduõli

210 g kõrvitsapüreed

100 g heledat Muscovado suhkrut

75 g suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

Sega omavahel jahu, sool, sooda ja vürtsid. Teises kausis sega muna, toiduõli, kõrvitapüree, muscovado suhkur, suhkur ja vanillisuhkur. Ühenda taigna vedelad ja kuivad koostisosad. Sega kuni saad ühtlase ja paksu taigna.

Toorjuustutäidise jaoks:

1 muna, toatemperatuuril

200 g maitsestamata toorjuustu, toatemperatuuril

35 g suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

Sega kõik toorjuustutäidise koostisosad omavahel ühtlaseks seguks. 

Soolakaramellikastme jaoks:

200 ml valmis vanillikastet (poest)

või valmista see ise:

Soolakaramelli kaste:

125 g suhkrut

100 g vahukoort

15 g võid

Soola/soolahelbeid

Pane suhkur potti ja sulata, kuni suhkur on omandanud pruuni tooni- suhkru karamellistumise astmest sõltub kui pruuni tooni ja tugeva karamellimaitse soolakaramelli kastmele saad. Kuumuta vahukoor teises potis keemiseni. Lisa suhkrule kuumutatud vahukoor ja kuumuta paar minutit. Lisa segule või ja sool.

Kaunistuseks kõrvitsaseemneid

Kuumuta ahi 180 kraadi juurde. Valmista ette leivavorm (mõõtudega ca 10*30 cm). Selleks määri vorm korralikult toiduõliga ning vormi põhja pane küpsetusvormi põhja järgi lõigatud küpsetuspaberi tükk. See on vajalik selleks, et saaksid koogi ilusti peale küpsemist vormist välja võtta. Pane vormi pool taignast ja silu see ühtlaseks. Pane taigna keskele  toorjuustu täidis ja kata see ülejäänud taignaga. Silu ühtlaseks. Küpseta ahjus ca 50-60 minutit. Koogi küpsust kontrolli puidust tikuga. Kui koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks on kook valmis. Võta kook ahjus ja lase selle ca 10 mintuit jahtuda enne kui koogi vormist eemaldad. Täielikult jahtunud koogile kalla osa soolakaramellikastmest ja raputa koogile kõrvitsaseemneid. Ülejäänud soolakaramellikaste pane purki ja serveeri koos koogiga, siis saab sööja soovi korral soolakaramelli kastet juurde lisada.

 

 

 

vaata veel:

Eesti sünnipäev

Röstitud räimedega salat

Mõnus kerge salat, mis sobib hästi tähistamaks Eesti sünnipäeva.  Koostisosad: 300 g (värskeid) pisikesi kartuleid 300 g puhastatud räimefileed +

Eelroad

Odrajahukarask maasika-ürdivõiga

Maasika-ürdivõi 150 g võid (toasooja) suurem punt siledalehelist peterselli ja tilli 0,5 tl soola 1 poolik röstitud paprika 2 suuremat