Mõnus vürtsikas kook toorjuustutäidise ja soolakaramellikastmega. Eriliselt mõnusa pehme konsitentsi annab koogile kõrvitsapüree.
Vaja läheb:
Taignale:
170 g nisujahu
0,5 tl soola
1 tl soodat
1 tl kaneeli
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
0,25 tl jahvatatud nelki
0,25 tl jahvatatud pimenti
0,25 tl jahvatatud ingverit
2 muna
120 ml toiduõli
210 g kõrvitsapüreed
100 g heledat Muscovado suhkrut
75 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
Sega omavahel jahu, sool, sooda ja vürtsid. Teises kausis sega muna, toiduõli, kõrvitapüree, muscovado suhkur, suhkur ja vanillisuhkur. Ühenda taigna vedelad ja kuivad koostisosad. Sega kuni saad ühtlase ja paksu taigna.
Toorjuustutäidise jaoks:
1 muna, toatemperatuuril
200 g maitsestamata toorjuustu, toatemperatuuril
35 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Sega kõik toorjuustutäidise koostisosad omavahel ühtlaseks seguks.
Soolakaramellikastme jaoks:
200 ml valmis vanillikastet (poest)
või valmista see ise:
Soolakaramelli kaste:
125 g suhkrut
100 g vahukoort
15 g võid
Soola/soolahelbeid
Pane suhkur potti ja sulata, kuni suhkur on omandanud pruuni tooni- suhkru karamellistumise astmest sõltub kui pruuni tooni ja tugeva karamellimaitse soolakaramelli kastmele saad. Kuumuta vahukoor teises potis keemiseni. Lisa suhkrule kuumutatud vahukoor ja kuumuta paar minutit. Lisa segule või ja sool.
Kaunistuseks kõrvitsaseemneid
Kuumuta ahi 180 kraadi juurde. Valmista ette leivavorm (mõõtudega ca 10*30 cm). Selleks määri vorm korralikult toiduõliga ning vormi põhja pane küpsetusvormi põhja järgi lõigatud küpsetuspaberi tükk. See on vajalik selleks, et saaksid koogi ilusti peale küpsemist vormist välja võtta. Pane vormi pool taignast ja silu see ühtlaseks. Pane taigna keskele toorjuustu täidis ja kata see ülejäänud taignaga. Silu ühtlaseks. Küpseta ahjus ca 50-60 minutit. Koogi küpsust kontrolli puidust tikuga. Kui koogi sisse torgatud tikk jääb puhtaks on kook valmis. Võta kook ahjus ja lase selle ca 10 mintuit jahtuda enne kui koogi vormist eemaldad. Täielikult jahtunud koogile kalla osa soolakaramellikastmest ja raputa koogile kõrvitsaseemneid. Ülejäänud soolakaramellikaste pane purki ja serveeri koos koogiga, siis saab sööja soovi korral soolakaramelli kastet juurde lisada.




