Seest mahlased, krõbedad ja pruunid väljastpoolt. Need on Jaapani pannil praetud pelmeenid ehk Gyoza, mida ma valmistan Toidureisi 2019 Jaapani peatusel.
Valmistamiseks kasutasin neid retsepte pisut muudetud kujul:
https://www.justonecookbook.com/gyoza-wrappers/
https://www.justonecookbook.com/gyoza/#wprm-recipe-container-60570
Gyoza taigna koostisosad:
240 g jahu
0,5 tl soola
120 ml vett
kartulitärklist
Sõelu jahu suurde kaussi. Lisas sool just keedetud (kuuma) vette ja sega kuni sool on lahustunud. Sega jahu ja vesi kuni saad taignapalli. Kui jahu ei hakka hästi kokku võid lisada vett 0,5 sl kaupa. Sõtku taigent 10 minutit.
Jaga taignapall kaheks osaks ning vormi mõlemast poolest rull diameetriga ca 3 cm.
Mässi taignarullid toidukilesse ja lase taignal seista 30 minutit.
Raputa töölauale kartulitärklist ja lõika mõled taignarullid 12-ks võrdseks osaks.
Veereta tükikestest ümmargused pallid ja kata need rätikuga, et need ei kuivaks töötlemise ajal.
Võta taignapall ja alusta rullimist taignapalli keskelt, mitte servadest. Keera taignet 90 kraadi ja rulli taigent uuesti keskelt. Nii rullides saad ilusa ühtlase ringi. Lõika 8 cm läbimõõduga küpsisevormiga välja ühtlase kujuga ringid
Eemalda lõikamisel saadud üleliigne tainas ja suru kokku palliks ning kata rätikuga, et see ei kuivaks. Tee taignajääkidest samasugused taignaringid.
Aseta taignaringid vaheldumisi üksteise peake ja vahele puista kartulitärklist, et need kokku ei kleepuks. Mähi toidukilesse ja hoia enne pelmeenide vormimist külmkapis.
Gyoza praadimiseks vajalikud koostisosad:
70 g kapsalehti
12 g rohelist sibulat
2 shitake seent
1 küüslauguküün (purustatud)
ca 2,5 cm ingveri tükk (riivitud)
Haki kapsas, seened ja roheline sibul väga peeneks. Sega omavahel hakkliha, kapsas, sibul ja seened suures kausis. Lisa küüslauk ja ingver. Lisa maitsestamiseks vajalikud koostisosad.
Sega korralikut ja sõtku täidist käega kuni saad ilusa ühtlase massi.
Võta taignaring vasakusse kätte. Lisa taignaringi keskele teelusikaga täidist. Kasta üks rõrm veekaussi ja tee taignaringi serv ühlaselt märjaks ca 1 cm kaugusel servast.
Tee sama teise pelmeeni poolega- alustades keskelt. Aseta pelmeen lauale nii, et volditud osa jääks ülesse poole ja suru voldid tugevalt kinni.
Küpseta pelmeene kuni need ilusad ja krõbedad alumiselt poolelt.
Tõsta taldrikule ja serveeri koos dipikastmega, Dipikastme valmistamiseks jaoks sega kõik koostisosad väikeses kausis.