Keeks jõuludeks

Jaga retsepti

Jõulukeeks tuleb valmis teha pisut varem ja siis ta saab valmida.

Vaja läheb ühte leivavormi suurusega ca 12 *30 cm

Koostisainetest läheb vaja puuviljadele:

420 g rosinaid

25 g musti ploome

70 g jõhvikaid

100 g suhkrutatud apelsini kooretükke

35  g suhkrustatud greibikoore tükke

150 g Cointreau likööri

120 g tumedat suhkrusiirupit

100 g sidrunimahla

  1. Pane rosinad, tükeldatud mustad ploomid, jõhvikad, suhkrustatud apelsinikooretükid, suhkrustatud greibikooretükid kaussi.
  2. Lisa kaussi sidrunimahl, suhkrusiirup ja Cointreau liköör
  3. Kata kauss toidukilega ning lase puuviljadel tõmmata  üleöö.

Keeksitaignale läheb vaja:

200 g toasooja pehmet võid

190 g pruuni suhkrut

3 muna

150 g jahu

2 tl kaneeli

0,25 tl kardemoni

0,5 tl soola

105 g mandlijahu

  1. Vahusta toasoe või suhkruga ilusaks vahuks.
  2. Lisa ükshaaval munad  samal ajal kogua aeg vahustades., kuni saad ühtlase ja mõnusa muna-võivahu.
  3. Sega omavahel maitseained, sool, jahu ja mandlijahu.
  4. Ühenda omavahel vedel segu ja kuivaine segu ning lisa ka puuviljad koos vedelikuga.
  5. Kata leivavormi küljed küpsetuspaberiga, et kaitsta keeksi külgi liigse pruunistumise eest.
  6. Vormi põhi määri korralikult võiga.
  7. Pane tainas vormii ja küpseta keeksi eelkuumutatud ahjus 150 C juures ca 2 tundi. Keeksi küpsust kontrolli puus tikuga. Kui tikk jääb puhtaks on keeks valmis. 
  8. Võta keeks ahjust ja lase jahtud 10 minutit.
  9. Eemalda keeks vormist ning tõsta restile jahtuma.
  10. Kui keeks on täielikult jahtud, siis mässi see toidukilesse  ( pane mitu kihti) ning hoia õhukindlalt  ca 3 nädalat enne serveerimist.

 

 

vaata veel:

Eesti sünnipäev

Moorapead

Nostalgilised moorapead.Retsepti leidsin siit:http://maakodu.delfi.ee/…/retsept-nostalgiahongulised-maius… Kaunistuseks rukkilille õielehed ja kreemi sisse konjaki asemel tubli ports Vana Tallinna likööri ja ongi valmis