Pontšikud hõrgu vanillikreemi, soolakaramelliglasuuri ja pistaatsiapähkli pralineega.
Vot see on alles nauding…
Mis seal salata, kui kõik need detailid valmis teha, läheb ikka üksjagu aega aga tulemus on maitsev.
Vaja läheb:
Taigen:
3 muna
3 sl suhkrut
140 ml sooja vett
2,5 tl kuivpärmi
2 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
475 g jahu
70 g toasooja võid
küpsetamiseks toiduõli
Sega omavahel muna, vesi, suhkur, sool, vanillisuhkur ja kuivpärm. Lisa jahu ja sõtku ühtlaseks, kuni moodustub ühtlane taignapall. See võtab aega ca 5 minutit. Lisa taignale tükk haaval toasoe või ja sõtku võitükid taignasse, kuni saad ilusa-ühtlase ja läikiva taigna.
Pane taigen õlitatud kaussi ja kata toidukilega. Aseta kauss sooja kohta kerkima ca 1 tunniks või kuni taigna kogus on kahekordistunud.
Kui taigen on kerkinud, siis laota see taignalauale ca 2 cm kõrguseks ja lõika sealt välja 6 cm läbimõõduga taignarõngad. Kokku peaksid saama ca 13 rõngast.
Pane need rõngad küpsetuspaberile kerkima (ära neid kata) ca 40 minutiks. Kuumuta õli ja küpseta kerkinud taignakettaid mõlemalt poolt ca 3 minutit, kuni pontšikud on ilusad kuldpruunid. Pane valmis pontšikud köögipaberiga kaetud taldrikule jahtuma, et eemaldada üleliigne õli.
Keedukreem:
0,5 tl želatiini
3 spl vett
190 ml+40 ml piima
95 g vahukoort
5 munakollast
50 g suhkrut
3 spl maisitärklist
40 g piima
2 tl vanillisuhkrut
0, 25 tl soola
Pane želatiin koos külma veega punduma.
Pane 190 ml piima ja 95 g vahukoort potti ja lase neil keema tõusta. Samal ajal sega omavahel munakollased, suhkrud, sool, 40 ml piima ja maisitärklis. Hakka piima väikeste portsjonite kaupa lisama munasegu hulka, et muna ei läheks tükki. Kui kõik piim on lisatud, siis lisa potti ka leotatud želatiin ja tõsta pott tagasi pliidile. Alusta kuumutamist madalal kuumusel seni kuni kreem pakseneb ja muudustab ilus paks kreem. Kuumutamise ajal pead kreemi kogu aeg vispliga segama, et kreem ei läheks tükki.
Kurna valmis kreem läbi tiheda sõela ning pane saadud kreem külmkappi jahtuma. Kata kreem pealt toidukilega. Kui kreem on jahtunud, siis sega kreem korralikult läbi ja pane see pritskotti oma järge ootama.
Pistaatsiapähkli pralinee:
45 g pistaatsipähkleid
40 g suhkrut
1,5 spl vett
1, 5 spl glükoosisiirupit
näpuotsaga soola
näpuotsaga soodat
Pane potti pähklid, suhkur, vesi, siirup ja sool. Keeda madalal kuumusel kuni segu karamelliseerub ehk võtab pruuni värvuse. Ole ettevaatlik ja ära lase segul kõrbema minna. Võta pott pliidilt ning lisa sooda. Sega segamini ning kalluta saadud segu võiga määritud küpsetuspaberile ning lase taheneda. Purusta ning raputa glasuuritud pontšikutele.
Karamelliglasuur:
3 spl suhkrut
90 g vahukoort
0,5 tl soola
45 g võid
90 g tuhksuhkrut
Pane poti põhja 1 spl suhkrut ja sulata see samal ajal potti liigutades, et suhkur sulaks täielikult. Lisa lusikahaaval suhkur ja toimi sarnaselt, kuni kõik suhkur on sulanud. Lisa toasoe vahukoor ja kuumuta kuni suhkur on sulanud. Tõsta pott pliidilt ja kurna saadud siirup läbi sõela. Lisa sool ning tükk haaval või ning sega kuni või on täielikult sulanud. Hakka lisama tuhksuhkrut kuni saad paksu läikiva glasuuri.
Võta jahtunud pontšikud ja täida need kreemiga. Kata pontšikud glasuuriga ning raputa peale pralinee.
Ja nüüd nautima koos kohvi ja hea raamatuga.